Κόσμος

Βουλγαρία: Στις κάλπες πάλι οι πολίτες – Έρχονται νέες εκλογές τον Απρίλιο

Από αποτυχία στέφθηκε η ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Βουλγαρία με την χώρα να οδηγείται σε νέες βουλευτικές εκλογές πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο και θα είναι οι πέμπτες από το 2021. 

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο που δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος της το 1989.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, το συντηρητικό κόμμα του οποίου, το GERB, ήρθε πρώτο στις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, δεν βρήκε συμμάχους και οι άλλοι σχηματισμοί δεν κατάφεραν επίσης να οικοδομήσουν ένα συνασπισμό.

«Δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί καμιά λύση για να επιλυθεί η πολιτική κρίση. Κατευθυνόμαστε συνεπώς προς νέες εκλογές», σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, αναφερόμενος στις άκαρπες προσπάθειες των σοσιαλιστών ηγετών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Ράντεφ πρόκειται να ανακοινώσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο στις 2 Απριλίου, διευκρίνισε η Εκλογική Επιτροπή.

Οι αναλυτές είναι ωστόσο απαισιόδοξοι και προβλέπουν μια παρόμοια έκβαση, χωρίς σταθερή πλειοψηφία και με προοπτική να διεξαχθούν νέες εκλογές το φθινόπωρο.

Με εξαίρεση μια σύντομη παρένθεση μερικών μηνών το 2022 με μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση υπό τον απόφοιτο του Χάρβαρντ πρώην επιχειρηματία Κιρίλ Πετκόφ, προσωρινές κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη εδώ και δύο χρόνια και σημαντικά νομοσχέδια παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κεφάλαια του σχεδίου ανάκαμψης μετά την Covid, που επικυρώθηκε από την ΕΕ, φθάνουν με το σταγονόμετρο και ο στόχος μιας ένταξης στην ευρωζώνη το 2024 μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η εθνική απεργία στο Βέλγιο καθήλωσε αεροδρόμια και μέσα μαζικής μεταφοράς - 100.000 διαδηλωτές κατά των μέτρων λιτότητας
Τα αιτήματα που προβάλλουν τα τρία μεγάλα συνδικάτα και όλοι οι διαδηλωτές που λαμβάνουν μέρος στην απεργία είναι κυρίως οι ποιοτικές θέσεις εργασίας και οι δίκαιες συντάξεις
Η απεργία στο Βέλγιο
Γαλλία: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό – «Αναπόφευκτη η διάλυση αν όλα δεν πάνε καλά» προειδοποιεί ο Λεκορνί
Παραμονή μιας κρίσιμης ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί προσπαθεί να αποφύγει τη λογοκρισία και μια πιθανή διάλυση της Εθνοσυνέλευσης
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί
Η Ρωσία βομβάρδισε κομβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία – Ο ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση
«Τέτοιες επιθέσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» είπε στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών
Φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια φλέγεται μετά από ρωσική επίθεση