Κόσμος

Βουτιά της τουριστικής κίνησης στην Πορτογαλία

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στην Πορτογαλία έκαναν βουτιά 40% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς ο κορονοϊός στέρησε τη χώρα από τα έσοδα που φέρνουν οι ξένοι τουρίστες.

H Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ) στην Πορτογαλία επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 16,3% σε σχέση με ένα έτος πριν και κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, στις οποίες περιλαμβάνεται ο τουρισμός, μειώθηκαν κατά περίπου 40% σε σχέση με τα δεύτερο τρίμηνο του 2019, υποχωρώντας στα 13,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι εξαγωγές μόνο των υπηρεσιών, στις οποίες κυριαρχεί ο τουρισμός, έκαναν βουτιά 56% σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά περίπου 14% στα 28 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά σχεδόν 11% σε περίπου 9 δισ. ευρώ. «Επρόκειτο για μία βίαιη ανάσχεση της πορτογαλικής οικονομίας και εξακολουθούμε (να βλέπουμε) μόνο την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Αν και η τουριστική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ΙΝΕ, η έξαρση του κορονοϊού συνέχισε να πλήττει τον κλάδο, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κράτησαν μακριά τους επισκέπτες από τη Βρετανία -που είναι η μεγαλύτερη αγορά της Πορτογαλίας- έως αργά τον Αύγουστο. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Πορτογαλία τον Ιούλιο ήταν μειωμένος κατά 83% σε σχέση με ένα έτος πριν, σε περίπου 305.800, ενώ η πτώση τον Ιούνιο ανήλθε στο 96%.

Το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία αυξήθηκε στο 8,1% από 7,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΙΝΕ. «Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την οικονομική ύφεση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. «Θα αντιδράσουμε σε αυτή την κρίση με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη» το 2010-13, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας - «Μούδιασα, όλοι στην κατασκήνωση προσευχόμασταν»
Στους 51 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ αναφέρεται ότι 30 από τους αγνοούμενους είναι ανήλικα κορίτσια της κατασκήνωσης που πλημμύρισε κοντά στον ποταμό Guadalupe
Ένα κορίτσι μιλάει στο τηλέφωνο σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται οικογένειες με τους κατασκηνωτές ύστερα από τις φονικές πλημμύρες στο Κερβίλ
10