Κόσμος

Βουλγαρία: Θύελλα αντιδράσεων μετά την έκδοση στην Τουρκία αντιπάλου του Ερντογάν

Η παράδοση στην Άγκυρα από τις βουλγαρικές αρχές ενός αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί σήμερα κύμα αγανάκτησης στη Βουλγαρία, όπου μια μκο και ειδικοί καταγγέλλουν μια "παράνομη" και "ταπεινωτική" παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων την ώρα που μαζικές διώξεις λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα την απέλαση του Αμπντουλάχ Μπουγιούκ, ενός επιχειρηματία που πρόσκειται στον εξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο 43χρονος Μπουγιούκ, ο οποίος παραδόθηκε χθες Τετάρτη στην Άγκυρα, “δεν είχε έγκυρα έγγραφα” και διέμενε εδώ και έξι μήνες παράνομα στη χώρα, υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV.

Αυτή η απέλαση, που πραγματοποιήθηκε πολυ διακριτικά και γρήγορα, καταγγέλθηκε έντονα σήμερα από τους υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βουλγαρία, οι οποίοι κατηγόρησαν τη Σόφια ότι υπέκυψε στην ισχυρή γείτονα.

“Είναι αποκρουστικό να βλέπεις τους βούλγαρους ηγέτες να υποκύπτουν με τόσο ταπεινωτικό τρόπο”, έγραψε στο Facebook ο Χρίστο Ιβάνοφ, μεταρρυθμιστής πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής της μκο Ινστιτούτο Νομικών Πρωτοβουλιών. Χαρακτήρισε “αυθαίρετη και αναξιοπρεπή την παράδοση ενός ανθρώπου που απειλείται στην Τουρκία”.

Η μκο Επιτροπή του Ελσίνκι, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε επίσης μια “παράνομη” απέλαση που είχε, όπως αναφέρει, “πολιτικά κίνητρα”.

Η Βουλγαρία αρνήθηκε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Αμπντουλάχ Μπουγιούκ, όμως η δικαιοσύνη της χώρας είχε αρνηθεί να τον εκδώσει, εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχει μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γκεόργκι Αραμπάτζιεφ, δικαιολόγησε ωστόσο σήμερα την απέλαση του Μπουγιούκ επικαλούμενος “νέα γεγονότα και ανησυχητικές περιστάσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε από την Ιντερπόλ”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο παρελθόν η Άγκυρα είχε κατηγορήσει τον Μπουγιούκ για “σχέσεις με μια τρομοκρατική επιχείρηση” και για “ξέπλυμα χρημάτων”. Στην Τουρκία κατηγορείται κυρίως ότι είναι χρηματοδότης του κινήματος του Γκιουλέν.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε σήμερα την παράδοση του Μπουγιούκ. “Ευχαριστούμε τη Βουλγαρία” γι’ αυτή την έκδοση, υπογράμμισε μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ενώ χαιρέτισε επίσης τη “συνεργασία” ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η Βουλγαρία δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Τουρκία, από την οποία εξαρτάται όσον αφορά τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει πρόσφατα από τους βούλγαρους αξιωματούχους “να μιλούν με προσοχή για την Τουρκία” για να μην την θίξουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες κατά του CHP για «εκλογική απάτη» – Έρευνα για κατασκοπεία κατά Ιμάμογλου
Η νέα έρευνα περί «κατασκοπείας» στρέφεται και κατά του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ιμάμογλου το 2019 και το 2024, του Νετζετί Εζκάν, και του διευθυντή του δικτύου Tele1 Μερντάν Γιαναρντάγκ
O ηγέτης του CHP Οζγκιούρ Εζέλ
Κλοπή του αιώνα στο Λούβρο: Πάνω από 150 δείγματα DNA και αποτυπώματα στα χέρια των Αρχών – Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό των κοσμημάτων
Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκιό είπε ότι οι αναλύσεις των ευρημάτων «απαιτούν χρόνο, ακόμη κι αν έχουν τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από τα εργαστήρια» - Τις επόμενες μέρες τα πρώτα αποτελέσματα
Η τιάρα της αυτοκράτειρας Ευγενίας