Κόσμος

Βραζιλία: Ηγέτες από όλο τον κόσμο συγχαίρουν τον Λούλα ντα Σίλβα

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναλαμβάνει πλέον τα ηνία της Βραζιλίας καθώς συγκέντρωσε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ζαΐρ Μπολσονάρο στο δεύτερο γύρο των εκλογών στη χώρα.

Ηγέτες σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επί του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, που χαρακτηρίστηκαν οι πιο πολωμένες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Τζο Μπάιντεν

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας από τις υπηρεσίες του Μπάιντεν. Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται πως ο αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «δουλέψει» με τον βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών μας».

Εμανουέλ Μακρόν

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας πως η νίκη του Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

Τζάστιν Τριντό

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (…) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες – όπως την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

«Ο Λούλα νίκησε, ευλογημένος ο λαός της Βραζιλίας. Θα υπάρξει ισότητα και ουμανισμός», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Μεξικού, επίσης μέσω Twitter.

Άντονι Αλμπανέζι

«Τεράστια συγχαρητήρια στον Λούλα για την τρομερή νίκη του στις βραζιλιάνικες εκλογές. Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί σου για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

«Σε αγκαλιάζουμε αδελφέ πρόεδρε Λούλα», ανέφερε απλά ο πρόεδρος της Κούβας.

Γκαμπριέλ Μπόριτς

Παρόμοιος ήταν ο τόνος του προέδρου της Χιλής: «Λούλα. Αγαλλίαση!», συνόψισε.

Γκιγιέρμο Λάσο

«Συγχαίρω τον Λούλα για την εκλογή του (…). Θα συνεχίσουμε να να ενισχύουμε τη φιλία και τη συνεργασία των χωρών μας, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες μας. Η περιφέρειά μας συνεχίζει την ολοκλήρωσή της με πλουραλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Γουστάβο Πέτρο

«Ζήτω ο Λούλα», έγραψε απλά ο πρόεδρος της Κολομβίας, που εξελέγη τον Ιούνιο.

Νικολάς Μαδούρο

«Η δημοκρατία θριάμβευσε στη Βραζιλία. Ζήτω οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι!», σχολίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Λουίς Άρσε

«Συγχαρητήρια αδελφέ Λούλα. Η νίκη σου ενισχύει τη δημοκρατία και την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσεις τον λαό της Βραζιλίας στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: Νέα αίθουσα δεξιώσεων σε στυλ Λουδοβίκου ΙΔ’ – Αδιαφορεί για τις αντιδράσεις και κατεδαφίζει την ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τη κατεδάφιση της ανατολικής πτέρυγας, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών για την ιστορική διατήρηση, και σχεδιάζει πλέον μια ακόμη μεγαλύτερη αίθουσα χορού από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Αθωώθηκε μετά από 53 χρόνια ο πρώην αλεξιπτωτιστής που κατηγορούταν για δύο δολοφονίες στη Bloody Sunday της Βόρειας Ιρλανδίας
Το πρωί της 30ης Ιανουαρίου 1972, περίπου 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν σε πορεία για τα πολιτικά δικαιώματα η οποία κατέληξε να έχει ως απολογισμό 13 νεκρούς
Ματωμένη Κυριακή
Ιράν: «Μια νέα επίθεση θα ήταν μια νέα αποτυχία» προειδοποιεί η Τεχεράνη – Ο ΔΟΑΕ δεν αποκλείει νέα πλήγματα
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε έντονα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος μίλησε για πιθανή προσφυγή στη βία σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί
Στον δρόμο ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν - Αναγκάστηκε να φύγει από το κέντρο επανένταξης γιατί δεχόταν απειλές
Εκείνος αφέθηκε ελεύθερος στις 17 Σεπτεμβρίου 2025 αφού πέρασε 7 χρόνια στην φυλακή στη Γερμανία για τον βιασμό μιας 72χρονης και πλέον είναι άστεγος
Η Μαντλίν ΜακΚάν