Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Βραζιλία: Τελειώνουν τα φάρμακα και το οξυγόνο στα νοσοκομεία! Μπολσονάρο: Ό,τι έγινε, έγινε

Βραζιλία: Τελειώνουν τα φάρμακα και το οξυγόνο στα νοσοκομεία! Μπολσονάρο: Ό,τι έγινε, έγινε

Έρευνά κατά του Ζαΐρ Μπολσονάρο για τη διαχείριση της πανδημίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Γερουσία της Βραζιλίας, ενώ τις τελευταίες ώρες καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 4.249 θανάτους από κορονοϊό. 

Η Βραζιλία πλησιάζει το ημερήσιο ρεκόρ των ΗΠΑ, όπου στις 20 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 4.405 θάνατοι από covid-19.

Η πανδημία στη Βραζιλία είναι εκτός ελέγχου, με ελλείψεις στα εμβόλια και τον Μπολσονάρο να αντιτίθεται σθεναρά στην επιβολή lockdown.

Ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο

Το δημόσιο σύστημα υγείας φαίνεται να λυγίζει υπό το βάρος των χιλιάδων νέων κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζονται καθημερινά και έρευνα της Εθνικής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτει ότι ακόμη και τα πιο πλούσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Τρία στα τέσσερα ιδιωτικά νοσοκομεία ανέφεραν ότι τα αποθέματά τους σε οξυγόνο, φάρμακα αναισθησίας και διασωληνώσεων αρκούν για μία εβδομάδα ή και λιγότερο, σύμφωνα με την έρευνα της σε 88 νοσοκομεία σε όλη τη Βραζιλία.

«Ό,τι έγινε, έγινε»

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο υποβιβάζει τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αποθέματα των νοσοκομείων, καθώς ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες για τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα τάσσεται κατά των προσπαθειών των τοπικών αρχών να επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της covid-19.

“Ό,τι έγινε, έγινε. Βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω μιας πανδημία η οποία εν μέρει χρησιμοποιείται πολιτικά όχι για να ηττηθεί ο ιός αλλά για να πέσει ο πρόεδρος”, κατήγγειλε την Τετάρτη ο Μπολσονάρου. “Σε ποια χώρα σε όλο τον κόσμο δεν πεθαίνουν άνθρωποι; Δυστυχώς, άνθρωποι πεθαίνουν παντού”.

Έρευνα της Γερουσίας

Στο μεταξύ η Γερουσία της Βραζιλίας θα συστήσει την επόμενη εβδομάδα ειδική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Ροντρίγο Πατσέκο.

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου απεφάνθη χθες Πέμπτη ότι η Γερουσία πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση της επιτροπής, την οποία ο Πατσέκο προσπάθησε να καθυστερήσει παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί από επαρκή αριθμό γερουσιαστών.

Σύμφωνα με τον δικαστή Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόσο, η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως “στις ενέργειες και τις παραλείψεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κυρίως σε ό,τι αφορά την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στις πολιτείες Αμαζόνας, μετά τις ελλείψεις οξυγόνου για νοσηλευόμενους ασθενείς”.

Τον Ιανουάριο δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μανάους, πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, λόγω έλλειψης οξυγόνου στα νοσοκομεία.

Αν και δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστή, ο Πατσέκο εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς να εξεταστεί η διαχείριση της κρίσης, την οποία η Βραζιλία ακόμη αντιμετωπίζει, και ότι η σύσταση επιτροπής θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μελών της, καθώς οι συνεδριάσεις της θα γίνονται με φυσική παρουσία.

Περισσότεροι από 345.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην covid-19 στη Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων, η οποία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, με περίπου 330 εκατ. κατοίκους.

Στο μεταξύ χθες το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι απαγορεύσεις που είχαν θέσει οι τοπικές αρχές στις θρησκευτικές συγκεντρώσεις είναι νόμιμες, καταφέροντας πλήγμα στον Μπολσονάρο ο οποίος τις είχε χαρακτηρίσει επίθεση στη θρησκευτική ελευθερία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις