Κόσμος

Βρετανία – Γαλλία – Αλιευτικά δικαιώματα: Απελευθερώθηκε το πλοίο που είχε κατασχεθεί στην Χάβρη

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γαλλία έχει απελευθερώσει το βρετανικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε κατασχέσει την περασμένη εβδομάδα σε γαλλικά χωρικά ύδατα, θεωρώντας ότι παραβιάζει τα αλιευτικά της δικαιώματα.

Παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μην επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στο Λονδίνο με αφορμή τον «πόλεμο» των δύο χωρών για τα αλιευτικά δικαιώματα.

Η διαμάχη, που προέκυψε μετά το Brexit, για τις αλιευτικές άδειες κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με την σύλληψη ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους, του Cornelis Gert Jan, στα γαλλικά χωρικά ύδατα κοντά στο λιμάνι της Χάβρης.

Οι Γάλλοι κατέσχεσαν το Cornelis Gert Jan με το αιτιολογικό ότι δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες, παρότι ο ιδιοκτήτης του υποστηρίζει το αντίθετο.

Ερωτηθείς αν το κατασχεθέν σκάφος αφέθηκε ελεύθερο, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις απάντησε: “Ναι, το σκάφος έχει απελευθερωθεί”.

Ο ιδιοκτήτης του δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει.

Τα δεδομένα εντοπισμού σκαφών δείχνουν ότι το αλιευτικό βρίσκεται στη Χάβρη.

The French Gendarmerie patrol boat Athos leaves as a British trawler Cornelis Gert Jan is seen moored in the port of Le Havre after France seized on Thursday a British trawler fishing in its territorial waters without a licence, in Le Havre, France, October 28, 2021. REUTERS

Αναβάλλονται οι εμπορικές κυρώσεις

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα αναβάλει την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στη Βρετανία ώστε οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές να μπορέσουν να επεξεργαστούν νέες προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης για τις αλιευτικές άδειες στην μετά Brexit εποχή.

“Είναι μια απόφαση των Γάλλων να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις απειλές που έχουν διατυπώσει. Το χαιρετίζουμε”, είπε ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και είχε διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από σήμερα Τρίτη, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα χθες, Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 36 οι νεκροί άμαχοι, δεκάδες τραυματίες – Βομβαρδισμοί και εχθροπραξίες στο Κασμίρ
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα μικρό παιδί ηλικίας 3 χρόνων - Η αντίδραση των ΗΠΑ και οι εντάσεις που ξεκίνησαν από τη σφαγή αμάχων στο Κασμίρ στις 22η Απριλίου
Στρατιώτες 1