Κόσμος

Βρετανία: Για πρώτη το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ πρώτο στις δημοσκοπήσεις

Ο ένας στους τέσσερις πολίτες είπε πως αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα, θα ψήφιζε το Reform UK

Το ακροδεξιό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ βρέθηκε για πρώτη φορά πρώτο στις δημοσκοπήσεις καθώς προσελκύει το υψηλότερο ποσοστό των προθέσεων ψήφου, με άλλα λόγια αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη στη Βρετανία, γεγονός άνευ προηγουμένου.

Ο ένας στους τέσσερις πολίτες του δείγματος 2.465 ψηφοφόρων που συμμετείχε στην έρευνα του ινστιτούτου YouGov προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα είπε πως αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία σήμερα, θα ψήφιζε το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ. Το κόμμα αυτό θα συγκέντρωνε 25% των ψήφων, ενώ οι κυβερνώντες Εργατικοί το 24%, κατά τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Το 21% του δείγματος ανέφερε πως θα ψήφιζε τους Συντηρητικούς, το κόμμα που μονοπώλησε την εξουσία την περίοδο 2010-2024.

Το ινστιτούτο YouGov σημείωσε πως το οριακό προβάδισμα μιας μονάδας του κόμματος αυτού έναντι των Εργατικών βρίσκεται «εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος», μολαταύτα η άνοδός του στις δημοσκοπήσεις είναι διαπιστωμένη.

Ο Νάιτζελ Φαράζ μπόρεσε εντέλει να εξασφαλίσει έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων στις εκλογές του 2024, για πρώτη φορά στην όγδοη προσπάθεια, έπειτα από δεκαετίες στην πολιτική.

Το μονοεδρικό (ή αλλιώς πλειοψηφικό) εκλογικό σύστημα στη Βρετανία εγγυάται μέχρι τώρα την εναλλαγή στην εξουσία των δυο μεγάλων κομμάτων, των Εργατικών και των Συντηρητικών, που εξασφαλίζουν ιστορικά δυσανάλογα υψηλή αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο.

Το Reform UK σήμερα καταλαμβάνει 5 έδρες στο κοινοβούλιο 650 μελών ενώ συγκέντρωσε πάνω από 4 εκατομμύρια ψήφους. Για λόγους σύγκρισης, οι Συντηρητικοί καταλαμβάνουν 121 έδρες ενώ έλαβαν 6,8 εκατ. ψήφους και οι Εργατικοί 412 έδρες ενώ εξασφάλισαν 9,7 εκατ. ψήφους.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία δεν θα διεξαχθούν παρά το 2029.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι