weather-icon °C AΘΗΝΑ

Βρετανία: Λήξαν θεωρείται το θέμα με την Huawei λέει η κυβέρνηση – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Βρετανία: Λήξαν θεωρείται το θέμα με την Huawei λέει η κυβέρνηση – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
photo Reuters

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση στη Βρετανία αναφορικά με τη Huawei θεωρεί πως δεν χρειάζεται να διερευνήσει κατά πόσο υπήρξε παραβίαση του νόμου περί επίσημων μυστικών από τον πρώην υπουργό Άμυνας, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από επείγουσα ερώτηση του αντιπροέδρου του Εργατικού κόμματος, Τομ Γουότσον, που ζητούσε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει στοιχεία για την υπόθεση Huawei.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σύμφωνα με τον Λίντινγκτον η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε έρευνα της αστυνομίας, ωστόσο, ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας αναφέρει ότι δεν θα προβεί σε έρευνες εάν δεν υπάρξει αναφορά από το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου που να σχετίζεται με την διαρροή επίσημων μυστικών, καθώς αυτή είναι η επίσημη διαδικασία για οποιαδήποτε έρευνα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνήθηκε να τοποθετηθεί γύρω από το εάν υπήρξε παραβίαση του νόμου από τον πρώην υπουργό για το θέμα της Huawei. «Για το εάν υπήρξε εγκληματική ενέργεια είναι θέμα των ανεξάρτητων διωκτικών αρχών και των δικαστηρίων», είπε και πρόσθεσε ότι βασικό στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι υπήρξε διαρροή και παραβίαση της εμπιστοσύνης, παρά το ίδιο το περιεχόμενο των πληροφοριών. Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν θα δικαιολογούσε την απόλυση του πρώην υπουργού μόνο η παραβίαση του νόμου, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Από την πλευρά του ο Τομ Γουότσον άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό για την απροθυμία της να παραγγείλει ποινική διερεύνηση, από την οποία θα φανεί η ενοχή ή η αθωότητά του, ενώ και βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος καταδίκασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας, κυρίως για το ότι δεν έχει την ευκαιρία να αποδείξει τα λεγόμενά του, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι έπεσε θύμα μίας «δίκης παρωδίας» που κατέληξε σε απόφαση μυστικά.

Πλήρη έρευνα ζητά η αντιπολίτευση

Τη διενέργεια πλήρους έρευνας για εγκληματικές πράξεις από την αστυνομία και την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, ζητούν βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά την απομάκρυνσή του χθες με απόφαση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με την κατηγορία ότι είναι ο υπεύθυνος για τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών από την σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν τον ρόλο της εταιρείας Huawei στην εγκατάσταση του νέου δικτύου 5G στη Βρετανία.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας σε επιστολή του σχετικά με τους λόγους της απόλυσής του διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ανάμειξή του στην διαρροή, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μία εξονυχιστική και επίσημη έρευνα θα αποδείκνυε την αθωότητά του. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, όπως αποκαλύπτονται σήμερα στο βρετανικό τύπο, ισχυρίστηκε ότι η απομάκρυνσή του είχε πολιτικά κίνητρα και υπονόησε ότι πρόκειται για παγίδα εναντίον του.

Κόμματα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζουν αμφιβολίες για τα «αδιάσειστα στοιχεία» που λέγεται ότι η Τερέζα Μέι, αποκάλυψε στον πρώην υπουργό σε ιδιωτική συνάντηση που είχε χθες μαζί του, και που αποδεικνύουν την ενοχή του.

Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος, Τομ Γουότσον, ζήτησε ίση εφαρμογή του νόμου για τα επίσημη μυστικά του κράτους και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός, εφόσον διαψεύδει τις κατηγορίες εναντίον του, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει τη θέση του. «Ο τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι μία έρευνα για εγκληματικές πράξεις, εάν πράγματι υπήρξε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών» είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, έδωσε χρόνο σήμερα να συζητηθεί επείγουσα ερώτηση του Τομ Γουότσον με την οποία ζητά από την Τερέζα Μέι να παρουσιάσει τα ευρήματα για την διαρροή.

Και ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με μία απόλυση, καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα των υπηρεσιών ασφαλείας να έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε υψηλό επίπεδο. Ζήτησε επίσης το θέμα να αναλάβει η Μητροπολιτική Αστυνομία για μία πλήρη έρευνα που θα εξετάζει εγκληματικές ενέργειες και παραβίαση του νόμου για τα επίσημα μυστικά.

#TAGS MM