Κόσμος

Βρετανία: Βόμβα σε νταλίκα στη Βόρεια Ιρλανδία!

Η αστυνομία στην Βρετανία ανακοίνωσε πως βρήκε μια βόμβα προσαρμοσμένη σε νταλίκα στη Βόρεια Ιρλανδία, αφού ειδοποιήθηκε για την παρουσία ενός παγιδευμένου οχήματος σε οχηματαγωγό τη νύκτα του Brexit, και κατηγόρησε γι’ αυτήν «διαφωνούντες δημοκρατικούς».

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας εξήγησε πως στις 31 Ιανουαρίου έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε νταλίκα που επρόκειτο να ταξιδέψει το ίδιο βράδυ με οχηματαγωγό από τη βρετανική επαρχία προς τη Σκωτία.

Η Βρετανία και οι έρευνες

Οι έρευνες που είχαν γίνει τότε δεν απέδωσαν και τελικά ημέρες μετά, σε μια βιομηχανική ζώνη της Βόρειας Ιρλανδίας, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. δυτικά του Μπέλφαστ, βρέθηκε χάρη σε νέες πληροφορίες ένας εκρηκτικός μηχανισμός προσαρμοσμένος σε μια νταλίκα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι πληροφορίες τις οποίες διαθέτει η αστυνομία, δείχνουν σαφώς πως διαφωνούντες δημοκρατικοί τοποθέτησαν εσκεμμένα έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε νταλίκα εμπορευμάτων γνωρίζοντας πολύ καλά πως έτσι ο οδηγός, οι αυτοκινητιστές και το κοινό θα διέτρεχαν κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου», δήλωσε η αστυνομία.

Επί τρεις δεκαετίες, οι δημοκρατικοί εθνικιστές, στην πλειονότητά τους καθολικοί, και οι ενωτικοί, κυρίως προτεστάντες, υποστηρικτές της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρούονταν στη διάρκεια των «Ταραχών», στις οποίες εμπλεκόταν και ο βρετανικός στρατός και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 3.500 ανθρώπουπς.

Η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έβαλε τέλος στην κατάσταση αυτή το 1998, καταμερίζοντας την εκτελεστική εξουσία και επιβάλλοντας ανοιχτά σύνορα με την Ιρλανδία, η διατήρηση των οποίων ήταν ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το επίπεδο της απειλής που συνδέεται με την τρομοκρατία στη Βόρεια Ιρλανδία χαρακτηρίζεται «σοβαρό» από τις αρχές, κάτι που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται «πολύ πιθανή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν