Βρετανός υπ. Μεταφορών: Ίσως το εμβόλιο δεν “πιάνει” την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να μην λειτουργούν κατάλληλα κατά της παραλλαγής  που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωναν ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία και τη Σκωτία θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για την COVID-19, το οποίο θα έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους.

Οι κορυφαίοι παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο σπεύδουν να δουν αν τα εμβόλιά τους λειτουργούν κατά των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική και τη Βρετανία.

“Η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους ειδικούς επειδή μπορεί το εμβόλιο να μην ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο ή να μην λειτουργεί με ακριβώς τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε το πρωί ο Σαπς στον ραδιοσταθμό LBC. “Αυτή η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής αποτελεί πολύ μεγάλη ανησυχία για τους επιστήμονες”.

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού φαίνεται ότι λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που βρέθηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικές, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα που πραγματοποίησε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο της εταιρείας αυτής και της γερμανικής BioNTech είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα.

click4more: 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παίρνει συνολικά η Κομισιόν από την Pfizer – Προειδοποίηση της ντερ Λάιεν

Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού και υπήρχαν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια.

Ο Ντόρμιτζερ επισήμανε ότι άλλη μία μετάλλαξη, αυτή που βρέθηκε στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, η οποία είναι γνωστή ως Ε484Κ, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι επιστήμονες προσπαθούν κυρίως να αποτιμήσουν την συμπεριφορά αυτής της παραλλαγής απέναντι στα εμβόλια. Αυτή παρουσιάζει μια μετάλλαξη η οποία θα μπορούσε θεωρητικά “να την βοηθά να παρακάμπτει την ανοσολογική προστασία που προκλήθηκε από προηγούμενη λοίμωξη ή με εμβολιασμό”, διευκρίνισε την Δευτέρα ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού του University College του Λονδίνου, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο βρετανικός οργανισμός Science Media Centre.

Αρνητικό κατά την άφιξη στην Αγγλία και τη Σκωτία

Όλοι οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην Αγγλία και τη Σκωτία θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα τεστ κορονοϊού που θα είναι αρνητικό και θα έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Ακόμη και στην περίπτωση που το τεστ θα είναι αρνητικό, οι ταξιδιώτες που θα έρχονται από χώρες “υψηλού κινδύνου” και για τους οποίους προβλέπονται μέτρα καραντίνας, θα οφείλουν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση για 10 ημέρες ή 5 ημέρες υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν νέο τεστ και είναι αρνητικό, διευκρινίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Το μέτρο αυτό, το οποίο θα ισχύσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγγλία, έχει στόχο την προστασία της Βρετανίας “από τα νέα στελέχη του κορονοϊού, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στη Δανία και στη Νότια Αφρική”, εξηγεί η βρετανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα.

Υπογραμμίζοντας τις “ανησυχίες” που υπάρχουν όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ο Σαπς σημείωσε σήμερα το πρωί σε δηλώσεις που έκανε παράλληλα στο Sky News, ότι η Βρετανία “δεν μπορεί απλώς να το διακινδυνεύσει”.

Ωστόσο τίποτε δεν δείχνει σε αυτό το στάδιο ότι η μετάλλαξη αυτή επαρκεί για να καταστήσει την νοτιοαφρικανική παραλλαγή ανθεκτική στα σημερινά εμβόλια, καθησύχασε ο ίδιος.

Με την καραντίνα, “τα τεστ που γίνονται πριν από την αναχώρηση κάποιου θα προσφέρουν μια επιπλέον γραμμή άμυνας, βοηθώντας μας να ελέγξουμε τον ιό καθώς θα συνεχίζονται με σταθερό τρόπο οι εμβολιασμοί τις επόμενες εβδομάδες”, σημειώνει επίσης ο Σαπς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει μια έξαρση των νέων κρουσμάτων που αποδίδεται στην παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη νοτιοανατολική Αγγλία, είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από την COVID-19 στην Ευρώπη, με περισσότερους από 78.500 νεκρούς.

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει κυρίως στο lockdown, που έχει τεθεί σε ισχύ στη χώρα, και στην επιταχυνόμενη εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού με δύο εμβόλια που έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες αρχές, αυτού των Pfizer/BioNTech και αυτού της Οξφόρδης και της AstraZeneca, για να αναχαιτίσει την διασπορά του ιού, που απειλεί να βουλιάξει το σύστημα υγείας.

Όσοι φτάνουν στην Αγγλία με τρένο, πορθμείο ή αεροπλάνο θα πρέπει να παρουσιάζουν το αρνητικό τεστ που έχουν προτού αποβιβαστούν και θα μπορούν να ελέγχονται κατά την άφιξή τους, ενώ οι παραβάτες θα κινδυνεύουν με άμεση επιβολή προστίμου 500 στερλινών (553 ευρώ).

Στο μέτρο αυτό προβλέπονται εξαιρέσεις, κυρίως για τους εργαζόμενους στις οδικές μεταφορές και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, οι βρετανικές αρχές είχαν περιορίσει τις αφίξεις από την Νότια Αφρική λόγω της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ο κορονοϊός φέρνει για πρώτη φορά σκληρά μέτρα στο Χονγκ Κονγκ – Σε lockdown δεκάδες χιλιάδες πολίτες

Ο κορονοϊός φέρνει για πρώτη φορά σκληρά μέτρα στο Χονγκ Κονγκ – Σε lockdown δεκάδες χιλιάδες πολίτες

Το Χονγκ Κονγκ θα επιβάλει καραντίνα σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες του ώστε να περιοριστεί η νέα έξαρση του κορονοϊού, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Πρόκειται για ... Διαβάστε περισσότερα
Βραζιλία: Βαριά «καμπάνα» για τον γιο του Μπολσονάρο – Καταδικάστηκε να αποζημιώσει δημοσιογράφο

Βραζιλία: Βαριά «καμπάνα» για τον γιο του Μπολσονάρο – Καταδικάστηκε να αποζημιώσει δημοσιογράφο

Η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη καταδίκασε την Πέμπτη (21/1) τον βουλευτή Εντουάρντο Μπολσονάρο να καταβάλει αποζημίωση σε μια δημοσιογράφο για ηθική βλάβη. Ο γιος του ακροδεξιού προέδρου ... Διαβάστε περισσότερα
Eπιστρέφει ο κορονοϊός στην Κίνα; Μαζικά τεστ στο Πεκίνο, σε «συναγερμό» η Σανγκάη

Eπιστρέφει ο κορονοϊός στην Κίνα; Μαζικά τεστ στο Πεκίνο, σε «συναγερμό» η Σανγκάη

Αντιμέτωπες με το πιο επίμονο ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού θεωρούν πως βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Κίνας. Στο Πεκίνο διενεργούνται μαζικά τεστ σε κάποιους ... Διαβάστε περισσότερα
Σύνοδος Κορυφής: «Τρέχουν» για εμβόλια, «ναι» στα ανοιχτά σύνορα αλλά «μόνο για απαραίτητα ταξίδια»

Σύνοδος Κορυφής: «Τρέχουν» για εμβόλια, «ναι» στα ανοιχτά σύνορα αλλά «μόνο για απαραίτητα ταξίδια»

Τα περισσότερα εμβόλια και η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό έγινε ξεκάθαρο και στη Σύνοδο Κορυφής που ... Διαβάστε περισσότερα
ΗΠΑ: Σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο η σχέση ασφαλείας με την Ελλάδα

ΗΠΑ: Σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο η σχέση ασφαλείας με την Ελλάδα

Την επιθυμία του να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εξέφρασε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ... Διαβάστε περισσότερα
Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» το Μεξικό: 1.803 νεκροί και 22.339 κρούσματα σε μια μέρα

Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» το Μεξικό: 1.803 νεκροί και 22.339 κρούσματα σε μια μέρα

Mεγάλο αριθμό ανθρωπίνων απωλειών συνεχίζει να φέρνει η πανδημία του κορονοϊού στο Μεξικό. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/1) ότι τις προηγούμενες 24 ... Διαβάστε περισσότερα
Ανελέητος ο κορονοϊός στην Ισπανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ – 44.357 κρούσματα σε 24 ώρες

Ανελέητος ο κορονοϊός στην Ισπανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ – 44.357 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.357 κρούσματα κορονοϊού. Πρόκειται για αριθμό μολύνσεων άνευ προηγουμένου αφότου ... Διαβάστε περισσότερα