Κόσμος

Βυθίζεται στην αβεβαιότητα το Βέλγιο

Η πολιτική κρίση στο Βέλγιο επιδεινώθηκε σήμερα εκ νέου μετά το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και την αιφνίδια ανακοίνωση της προσεχούς αποχώρησης του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος ΙΙ αναμένεται να επιστρέψει στα μέσα της ημέρας στις Βρυξέλλες με στρατιωτικό αεροσκάφος από τη νότια Γαλλία για να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή τροπή που πήρε η πολιτική κατάσταση στη χώρα του λόγω των βαθιών διαφωνιών μεταξύ των φλαμανδόφωνων και των γαλλόφωνων κομμάτων για το μέλλον του βασιλείου.

Η κρίση αυτή έχει βυθίσει το Βέλγιο σε πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα εν μέσω και της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής Έλιο ντι Ρούπο, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, 458 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 13ης Ιουνίου 2010.

“Παρ’όλες τις προσπάθειες που καταβάλαμε και κάποιες προόδους που σημειώθηκαν, ο εντολοδόχος έχει την υποχρέωση να διαπιστώσει το πλήρες αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Η στάση ορισμένων καταστρέφει την απαραίτητη ισορροπία για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”, σημειώνει ο Ντι Ρούπο σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα με τα οκτώ γαλλόφωνα και φλαμανδόφωνα κόμματα που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης από τα μέσα Αυγούστου.

Ο Ντι Ρούπο απηύθυνε έκκληση για “μια ύστατη επίδειξη υπευθυνότητας από όλα τα κόμματα που βρίσκονται γύρω από το τραπέζι”, καθώς “πρόκειται για το μέλλον της χώρας”.

Ο βελγικός Τύπος παρουσιάζεται ωστόσο απαισιόδοξος όσον αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας αυτής της τελευταίας ευκαιρίας που δίδεται στα κόμματα για να καταλήξουν σε συμφωνία και σημειώνει ότι ο Ντι Ρούπο μπορεί να ζητήσει από το βασιλιά να αναθέσει σε άλλον την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το νέο αυτό αδιέξοδο καταγράφεται επίσης την ώρα που ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, ο οποίος διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις για περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2010, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του το αργότερο στο τέλος της χρονιάς για να αναλάβει αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράκ Ομπάμα για Τζέσε Τζάκσον: Έθεσε τις βάσεις για τη δική μου εκστρατεία στην προεδρία των ΗΠΑ
«Ο αιδεσιμώτατος Τζάκσον άνοιξε επίσης ευκαιρίες για τους Αφροαμερικανούς και ενέπνευσε τόσους πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εμάς τους ίδιους» γράφει ο Ομπάμα
Μπαράκ Ομπάμα
Ξεκάθαρος ο Ζελένσκι: «Δεν παραδίδω το Ντονμπάς – Ο λαός δεν θα συγχωρήσει ποτέ τέτοια συμφωνία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός σε ένα σενάριο «παγώματος» της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές επαφής, εκτιμώντας ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 11
Κούβα: Δεν είμαστε απειλή για τις ΗΠΑ αλλά ένα «τείχος» για τα ναρκωτικά
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν ενεργειακό αποκλεισμό στην Κούβα, επικαλούμενες την «απειλή» που θέτει στην αμερικανική εσωτερική ασφάλεια η κομμουνιστική νήσος, που απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα
Διαδηλωτές με σημαίες της Κούβας
Η αστυνομία του Έσσεξ ερευνά τις πτήσεις με τις οποίες ο Τζέφρι Επστάιν έστελνε γυναίκες στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία αξιολογεί και τις καταγγελίες, για μια γυναίκα που «στάλθηκε» στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Τζέφρι Επστάιν με σκοπό μια σεξουαλική συνάντηση με τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
Ο καταδικασμένος σεξουαλικός εγκληματίας Jeffrey Epstein με μία γυναίκα