Κόσμος

Χαμάς: Ο Γιαχία Σινουάρ στην αρχηγία της οργάνωσης μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν

Ο Γιαχία Σινουάρ αναλαμβάνει την ηγεσία της Χαμάς, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Πριν λίγες ώρες, η παλαιστινιακή οργάνωση είχε ως προσωρινό αρχηγό τον Μοχαμάντ Ισμαήλ Νταρουίς.

Η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (06.08.2024) πως ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος ηγέτης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Νωρίτερα το μεσημέρι, το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Arabiya» είχε μεταδώσει πως ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουίς είχε αναλάβει προσωρινά τα ηνία του κινήματος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννήθηκε στη Χαν Γιούνις, μια πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση).

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τους «διεθνείς τρομοκράτες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Πολιτική νίκη για τον Λεκορνί – Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2026
Με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε το σκέλος της «Κοινωνικής Ασφάλισης» του προϋπολογισμού για το 2026, εξέλιξη που μειώνει τις εντάσεις μεταξύ των πολιτικών στρατοπέδων και ενισχύει τη θέση του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί
Η Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία
Rafale με βόμβα Hammer έπληξε στόχο στο πεδίο βολής «Καράβια» – Αποστολή 1.800 χιλιομέτρων αποκαλύπτει τις πραγματικές δυνατότητες του γαλλικού μαχητικού
Μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος των γαλλικών Rafale F4 αποκάλυψε ο αρχηγός των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, Φαμπιάν Μαντόν
Rafale με βόμβα Hammer έπληξε στόχο στο πεδίο βολής «Καράβια»
Politico: Πρώτος ο Τραμπ στους 28 πιο ισχυρούς της Ευρώπης, στην πεντάδα Λε Πεν και Πούτιν – Μια Ελληνίδα στην «10άδα του μέλλοντος»
Η λίστα του Politico περιλαμβάνει ηγέτες κρατών, επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, πολιτικούς αλλά και προσωπικότητες της οικονομίας και του αθλητισμού - Δείτε αναλυτικά
Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: Τα σημάδια ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο την ώρα που το χάσμα μεταξύ Τραμπ και Ευρώπης μεγαλώνει
Καθώς οι μάχες παραμένουν σφοδρές και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις βαλτώνουν, η Μόσχα πολλαπλασιάζει τα μηνύματα ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει τη στρατιωτική της προσπάθεια
Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο