Κόσμος

Χαμάς: Το «ευχαριστώ» στον Τραμπ και το «όχι» στον ρόλο Μπλερ στη μεταπολεμική Γάζα

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση θα ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει τη θέση της σε ένα παλαιστινιακό όργανο για να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο

Aξιωματούχος της Χαμάς, ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο του στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Δρ Μπασέμ Νάιμ, σχολίασε ότι «η εκεχειρία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ», αλλά επέμεινε ότι «πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Ισραήλ για να τηρήσει τη συμφωνία».

Την ίδια ώρα, ο Νάιμ κατέστησε σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Τόνι Μπλερ, δεν θα πρέπει να έχει ρόλο στην μεταπολεμική Γάζα.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς θα ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει τη θέση της σε ένα παλαιστινιακό όργανο για να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο, αλλά ότι θα παραμείνει «στο έδαφος».

«Επομένως, ναι, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Τραμπ και τις προσωπικές του προσπάθειες να παρέμβει και να ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου για να τερματίσει αυτή τη σφαγή και τη σφαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει προσωπικά και να ασκεί τη μέγιστη πίεση στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκπληρώσει την υποχρέωσή του», συμπλήρωσε.

Το «όχι» της Χαμάς στην επιλογή Μπλερ

Ωστόσο, επέκρινε τα σχέδια για την ανάληψη οποιουδήποτε ρόλου από τον Τόνι Μπλερ στο μέλλον της Γάζας, λέγοντας ότι η Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι ήταν εξοργισμένοι από τον ρόλο του σε προηγούμενους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Δυστυχώς, εμείς οι Παλαιστίνιοι, οι Άραβες και οι Μουσουλμάνοι, και ίσως και άλλοι σε όλο τον κόσμο, έχουμε κακές αναμνήσεις από αυτόν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, ο Μπλερ θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός διεθνούς εποπτικού οργάνου.

Το διεθνές όργανο, το Συμβούλιο Ειρήνης ή Επιτροπή Ειρήνης, θα κυβερνά σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εγκριθεί από τον Νετανιάχου. Το όργανο θα κατέχει την περισσότερη εξουσία, ενώ θα εποπτεύει τη διοίκηση των Παλαιστινίων τεχνοκρατών που διαχειρίζονται τις καθημερινές υποθέσεις. Θα έχει επίσης τον ηγετικό ρόλο της καθοδήγησης της ανοικοδόμησης στη Γάζα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η θετή κόρη βασάνιζε για ώρες την Γερμανίδα δήμαρχο στο υπόγειο του σπιτιού τους - Της έκαψε μαλλιά και ρούχα με αναπτήρα και αποσμητικό
Η 57χρονη είχε βρεθεί αρχικά δεμένη στην πολυθρόνα στο σαλόνι του σπιτιού της και στοιχεία έδειξαν ότι είχαν γίνει προσπάθειες να αφαιρεθεί το αίμα και άλλα στοιχεία από την περιοχή
δήμαρχος 3
Αγωνία για τους 18 αγνοούμενους από την έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών στο Τενεσί - Εξαφανίστηκε ολόκληρη η εγκατάσταση
Δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των θυμάτων - Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τις εκρήξεις αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο
Στάχτες και αποκαΐδια στο σημείο όπου έγινε η μεγάλη έκρηξη
«Ανθρώπινο ποτάμι» οι Παλαιστίνιοι που επιστρέφουν στη κατεστραμμένη Γάζα - «Η κατάπαυση του πυρός θα κρατήσει» λέει ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως σχεδιάζει να συναντηθεί με πολυάριθμους ηγέτες στην Αίγυπτο για να συζητήσουν σχετικά με το μέλλον της Γάζας, που έχει υποστεί καταστροφή πελώριων διαστάσεων
REUTERS
1
Ποινική έρευνα αλά Ιμάμογλου σε βάρος του δημάρχου της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς επιδιώκει η γενική εισαγγελία
Μετά και τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Γιαβάς προβάλλει ως ο ισχυρότερος υποψήφιος από το CHP ως αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας
Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς 1