Κόσμος

«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο

«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής

Άλλο ένα χαστούκι δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την πολιτική για τους μετανάστες, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την Τετάρτη (02.06.2025) την εφαρμογή διακήρυξης που υπέγραψε Αμερικανός πρόεδρος μόλις επέστρεψε στην εξουσία με σκοπό να απαγορευτεί σε ανθρώπους που πέρασαν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό να υποβάλουν αίτηση να τους δοθεί άσυλο στις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση συμπεριλαμβανόταν σε διακήρυξη του Ντόναλντ Τραμπ που υπογράφτηκε την 20ή Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του, στην οποία η κατάσταση στα νότια σύνορα της χώρας χαρακτηρίστηκε «εισβολή», εξαιτίας της μαζικής κίνησης μεταναστών προς την αμερικανική επικράτεια.

Όμως ομοσπονδιακός δικαστής της πρωτεύουσας αποφάνθηκε ότι «τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της».

Η απόφαση του δικαστή ακολουθεί την προσφυγή 13 προσώπων, που έφυγαν για να σωθούν από διωγμούς στο Αφγανιστάν, στον Ισημερινό, στην Κούβα, στην Αίγυπτο, στη Βραζιλία, στην Τουρκία και στο Περού, καθώς και τριών ΜΚΟ, οι οποίες υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών.

Έξι από τους προσφεύγοντες έχουν ήδη απελαθεί δυνάμει της προεδρικής διακήρυξης, επισήμανε ο δικαστής.

Στην ετυμηγορία, σημείωσε πως «αναγνωρίζει ότι η εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις (στην προσπάθεια της) να εμποδίσει τις παράτυπες εισόδους στις ΗΠΑ και να απορροφήσει τον συντριπτικό όγκο των αιτήσεων ασύλου» οι οποίες εκκρεμούν.

Ωστόσο, επέμεινε πως αποκλειστικά και μόνο ο νόμος για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα ορίζει τις αποφάσεις και τις διαδικασίες απέλασης.

Ο δικαστής έδωσε πάντως διορία δυο εβδομάδων προτού εφαρμοστεί η απόφαση, ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση Τραμπ να ασκήσει έφεση, ενώ διευκρίνισε πως δεν έχει αναδρομική εφαρμογή, αφορά μόνο ανθρώπους που δεν έχουν απελαθεί ακόμη.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ έχει αναγορεύσει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης σε απόλυτη προτεραιότητα, συνεχίζοντας να μιλά περί «εισβολής» στις ΗΠΑ «εγκληματιών ερχόμενων από το εξωτερικό» και φροντίζοντας να έχουν άφθονη προβολή οι απελάσεις από φίλα προσκείμενα ΜΜΕ.

Όμως το σχέδιό του για μαζικές απελάσεις «εκατομμυρίων» ανθρώπων φρενάρουν ή εμποδίζουν αποφάσεις της δικαιοσύνης, με επιχειρήματα που αφορούν ιδίως το ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στο στόχαστρο έχουν δικαιώματα, που πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
NBC: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν
Η ιδέα που φέρεται να εξετάζει δεν αφορά μια εκτεταμένη στρατιωτική εισβολή - Αντίθετα, το σκεπτικό περιλαμβάνει την αποστολή περιορισμένου αριθμού στρατιωτών με συγκεκριμένες αποστολές στρατηγικής σημασίας
τραμπ
Η σύλληψη Μαδούρο και το γεωπολιτικό ντόμινο που άνοιξε τον δρόμο για τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν
Η ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας ενισχύει τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα, πλήττοντας το Ιράν και ελέγχοντας κρίσιμα πετρελαϊκά αποθέματα στη Νότια Αμερική
Ο συλληφθείς Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο στο ελικοδρόμιο του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο