Κόσμος

Χέλμουτ Κολ: Η μαυροφορεμένη Μέρκελ και η ψυχρή χειραψία με τη χήρα του [pics, vids]

Ήταν μια μέρα πένθους. Η Ευρώπη αποχαιρέτισε έναν από τους ανθρώπους που την οραματίστηκαν ενωμένη. Ο Χέλμουτ Κολ σίγουρα δεν ονειρεύτηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι σήμερα. Αλλά την οραματίστηκε και έβαλε το… χεράκι του για να "γεννηθεί".

Το Στρασβούργο λοιπόν, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο “πατέρας” της γερμανικής ενοποίησης είδε 20 ηγέτες κρατών, έναν βασιλιά, έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους, να αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη του.

Το φέρετρό του, τυλιγμένο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε τοποθετηθεί στο ημικύκλιο του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπροστά από τη φωτογραφία του. Οκτώ Γερμανοί στρατιωτικοί μετέφεραν το φέρετρο του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας (του μακροβιότερου στη σύγχρονη ιστορία της χώρας) και το τοποθέτησαν πάνω στο βάθρο για την ειδική τελετή, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πατέρας της γερμανικής επανένωσης, αρχιτέκτονας της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κήρυκας της γαλλο-γερμανικής φιλίας, ο Χέλμουτ Κόλ πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών

Τρία στεφάνια είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το φέρετρο: το ένα στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike» (Με αγάπη, η Μάικε σου).

Η σύζυγός του, για την οποία ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες, δεν έβαλε σχεδόν καθόλου τα μαύρα γυαλιά της και το καπέλο με το βέλο. Στα μαύρα και η Άνγκελα Μέρκελ, η γυναίκα της οποίας ο Κολ ήταν μέντορας και η οποία κατηγορήθηκε ότι επί της ουσίας τον “έφαγε” από το κόμμα για να του πάρει τη θέση και εν τέλει να γίνει καγκελάριος.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε με μαύρο κοστούμι (ακόμη και ο φάκελος που είχε την ομιλία της ήταν μαύρος) και όταν τελείωσε το σύντομη δήλωσή της, στάθηκε μπροστά στο φέρετρο του Χέλμουτ Κολ και υποκλίθηκε. Αφού κάθισε στη θέση της, ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, η Μέρκελ σαν να… θυμήθηκε ότι δεν χαιρέτισε τη χήρα του Κολ.

Και δεδομένων των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών (σ.σ. λέγεται ότι η χήρα του Χέλμουτ Κολ δεν ήθελε να μιλήσει η Μέρκελ στην τελετή αλλά μόνο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις ακραίες απόψεις του, εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του ιστορικού ηγέτη της Γερμανίας) η Μέρκελ δεν θέλησε να δώσει λαβές για σχόλια. Σηκώθηκε λοιπόν από τη θέση της και πλησίασε την Μάικε Κολ, η οποία είχε εκείνη τη στιγμή γυρισμένο το κεφάλι και χρειάστηκε να τη… σκουντήσει η Μέρκελ για να γυρίσει. Η χειραψία τους ήταν τόσο τυπική και τόσο κρύα…

Ποιοι ήταν εκεί

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η ΕΕ οργανώνει έναν τέτοιο φόρο τιμής. Η Ευρώπη σήμερα (01.07.2017) τίμησε έναν από τους τρεις ηγέτες που ανακηρύχθηκαν «επίτιμοι πολίτες της Ευρώπης», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτόν τον φόρο τιμής. Οι δύο άλλοι είναι οι Γάλλοι Ζαν Μονέ, που πέθανε το 1979, και Ζακ Ντελόρ, ηλικίας 91 ετών.

Πολλοί ηγέτες που είχαν συνεργαστεί με τον Χέλμουτ Κολ, όπως οι Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Ζακ Σιράκ και ο Ρώσος πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες στην τελετή για λόγους υγείας.

Υπήρξαν όμως πολλοί άλλοι που τίμησαν τη μνήμη του με την παρουσία τους. Παρόντες ήταν δεκαεπτά ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η Ισπανία εκπροσωπήθηκε από τον πρώην βασιλιά της, τον Χουάν Κάρλος τον οποίο συνόδευε η βασίλισσα Σοφία, και τον πρώην πρωθυπουργό Φελίπε Γκονσάλες, η Ιταλία από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι ενώ παρών ήταν και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Πορτογαλία από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον ταξίδεψε μαζί με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και κάλεσε να πάρει θέση πάνω στο βήμα στην είσοδο του κοινοβουλίου για μια φωτογραφία με τους προέδρους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών που υποδέχονται τους προσκεκλημένους.

«Ο Χέλμουτ Κόλ ήταν ένας αληθινός Ευρωπαίος και ένας φίλος. Η Ευρώπη του οφείλει πολλά», είπε πριν από την τελετή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο μοναδικός από τους εν ενεργεία ευρωπαίους ηγέτες που είχε συνεργαστεί μαζί του. «Η κληρονομιά του για την Ευρώπη είναι τεράστια», υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα πάρω τον λόγο ως φίλος και όχι ως ηγέτης», τόνισε.

Οκτώ προσωπικότητες μίλησαν στην τελετή: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια, «κατόπιν αιτήματος της χήρας του», εκφώνησαν λόγους ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονσάλες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Προτελευταίος μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν και τελευταία η Άνγκελα Μέρκελ.

Δείτε εδώ όλη την τελετή

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανατύπωσε την κάρτα μέλους του Όσκαρ Ουάιλντ, 130 χρόνια μετά τη διαγραφή του λόγω της καταδίκης για ομοφυλοφιλία
«Η επιστροφή της κάρτας του είναι μια ωραία χειρονομία συγγνώμης και είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα του θα ενθουσιαστεί» είπε ο εγγονός του
AP Photo
Η Τεχνητή Νοημοσύνη «χωρίς ανθρώπινο έλεγχο είναι απειλή για την ασφάλεια», προειδοποιεί η ΜΙ5
Ο επικεφαλής της MI5 ανέφερε ότι η ΤΝ χρησιμοποιήθηκε από τρομοκράτες για προπαγάνδα ή αναγνώριση στόχων και κρατικοί παράγοντες για να χειραγωγήσουν τις εκλογές και να αυξήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Βρετανίας
iStock
«Η Μελόνι είναι πόρνη του Τραμπ» είπε συνδικαλιστής της αριστεράς – Η οργισμένη απάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού
«Δείτε μία θαυμάσια εικόνα της Αριστεράς, που επί δεκαετίες μάς προσέφερε ηθικά διδάγματα για τον σεβασμό των γυναικών», το καυστικό σχόλιο της Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Giorgia Meloni με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump στη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Γάζα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου