Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

“Υποδύθηκε” τον δημοσιογράφο για να τους σκοτώσει – Ο ISIS πίσω από το μακελειό στην Καμπούλ – Εικόνες σοκ

Αφγανιστάν Καμπούλ
Φωτογραφία Reuters

Ο επικεφαλής φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου και άλλοι οκτώ δημοσιογράφοι είναι ανάμεσα στους νεκρούς της νέας, διπλής, επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν. Ο δράστης της δεύτερης επίθεσης αυτοκτονίας προσποιήθηκε τον δημοσιογράφο για να πλησιάσει τα συνεργεία και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Ο απολογισμός τραγικός. 25 νεκροί (εκ των οποίων οι οκτώ δημοσιογράφοι), περισσότεροι από 49 οι τραυματίες από τη διπλή επίθεση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Πρώτα, στόχος έγινε η περιοχή κοντά στα γραφεία της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Το σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους για το λουτρό αίματος στην Καμπούλ, που ανέλαβε την ευθύνη, είχε και δεύτερο σκέλος.

Οι τζιχαντιστές ήξεραν ότι μετά την πρώτη έκρηξη, στην περιοχή θα έσπευσαν συνεργεία διεθνών πρακτορείων. Περίμεναν να στήσουν οι κάμεραμεν και οι φωτορεπόρτερ, να πάρουν θέσεις οι δημοσιογράφοι και τότε να χτυπήσουν. Ο δεύτερος βομβιστής διείσδυσε ανάμεσά τους κρατώντας μια κάμερα. Προσποιήθηκε το μέλος δημοσιογραφικού πρακτορείου. Και όταν όλοι κατέγραφαν τις εικόνες από την πρώτη έκρηξη, πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Δείτε video σοκ λίγα λεπτά μετά την επίθεση

Ανάμεσα στους νεκρούς από τη δεύτερη επίθεση ο επικεφαλής φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Σαχ Μάραϊ. Το θάνατό του επιβεβαίωσε το AFP μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter. Ο Μάραϊ ήταν πατέρας έξι παιδιών. Εργαζόταν για το AFP από το 1996 και κάλυψε για το Γαλλικό Πρακτορείο την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 2001.

Τραυματίας από την επίθεση κι ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Οι αφγανικές αρχές εκφράζουν φόβους πως ο απολογισμός των επιθέσεων θα αυξηθεί.

Η πρώτη επίθεση στην Καμπούλ

Το πρώτο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στην Καμπούλ έγινε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (30.04.2018) στη συνοικία Σας Νταράκ κοντά στα γραφεία της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NDS). Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, όλα τα θύματα της πρώτης επίθεσης, είναι πολίτες.

Ένας καμικάζι που κυκλοφορούσε με μοτοσικλέτα ανατινάχθηκε μπροστά σε (χώρο όπου γινόταν) μάθημα αγγλικών στον τομέα Σας Νταράκ. Η έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών είχε γίνει στόχος επίθεσης βομβιστή-καμικάζι και τον Μάρτιο.

Ύπουλο χτύπημα

Περίπου μισή ώρα μετά, ακολούθησε μία δεύτερη έξω από το υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Εστίας την ώρα που άνθρωποι εισέρχονταν στο κτίριο. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε δίπλα στους δημοσιογράφους που είχαν σπεύσει για να καλύψουν την πρώτη επίθεση.

«Γνωρίζουμε ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας προσποιήθηκε ότι είναι δημοσιογράφος. Έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και στάθηκε μεταξύ των δημοσιογράφων προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του», αποκάλυψε ο Νατζίμπ Ντανίς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι εικόνες από το σημείο είναι σοκαριστικές. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Οι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και μία ανταποκρίτρια, όλοι Αφγανοί πολίτες, σκοτώθηκαν την ώρα που περίμεναν δίπλα στην κορδέλα ασφαλείας που είχε τοποθετήσει η αστυνομία μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο της πρώτης έκρηξης.

Επτά από τους δημοσιογράφους εργάζονταν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας φωτογράφος του Reuters τραυματίστηκε από θραύσματα.

Το Αφγανιστάν ήδη θεωρούνταν μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, με τουλάχιστον 20 να έχουν σκοτωθεί πέρυσι. Την προηγούμενη εβδομάδα άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν δημοσιογράφο στην Κανταχάρ. Η σημερινή επίθεση είναι η πιο σοβαρή που είχε στόχο τα μέσα ενημέρωσης από το 2016, όταν επτά εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό Tolo News σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν.

Σαχ Μαράι: Ο οδηγός που έγινε επικεφαλής φωτορεπόρτερ

Ο Σαχ Μαράι άρχισε να δουλεύει στο Γαλλικό Πρακτορείο το 1996, τη χρονιά που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Άρχισε να εργάζεται ως οδηγός. Είχε όμως τη συνήθεια να τραβά φωτογραφίες. Και κάλυψε ακόμη και την αμερικανική επέμβαση το 2001. Ένα χρόνο μετά, έγινε full time φωτογράφος και έφτασε μέχρι τη θέση του επικεφαλής των φωτορεπόρτερ.

Ήταν πατέρας έξι παιδιών. Πριν από λίγο καιρό είχε αποκτήσει το έκτο του παιδί, ένα κοριτσάκι. Η διευθύντρια διεθνών ειδήσεων του AFP, Μισέλ Λεριντόν εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του Μαράι. Μίλησε για έναν υπέροχο συνάδελφο, που πέρασε 15 χρόνια καταγράφοντας την τραγική σύγκρουση στο Αφγανιστάν. Εκθείασε τον τρόπο, τη δύναμη, το κουράγιο και τη γενναιοδωρία του και μίλησε για έναν φωτογράφο που κάλυψε τραυματικά γεγονότα με ευαισθησία και επαγγελματισμό. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των άλλων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ως φόρο τιμής στη μνήμη του Σαχ Μαράι, το AFP ανέβασε στο twitter μια σειρά από φωτογραφίες του.

https://twitter.com/AFPphoto/status/990867054721892352

Σκότωσαν παιδιά στην Κανταχάρ

Λίγες ώρες αργότερα τουλάχιστον 11 παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας. Άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και πέντε Ρουμάνοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και δύο Αφγανοί αστυνομικοί, αναμοίνωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Σάιντ Αζίζ Άχμαντ Αζίζι.

Η ρουμανική μονάδα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Αποφασιστική Στήριξη» είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Κανταχάρ», πρόσθεσε ο Αζίζι. «Η οχηματοπομπή βρισκόταν στο χωριό Αμπντούλ κοντά στο αεροδρόμιο, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε εναντίον των οχημάτων γύρω από τα οποία είχαν συγκεντρωθεί πολλά παιδιά», εξήγησε.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις