Κόσμος

Υποτάχθηκε στον Ερντογάν (και) ο δήμαρχος της Άγκυρας

Από τη στιγμή που του το ζήτησε ο… Σουλτάνος Ερντογάν, δεν είχε και πολλά περιθώρια. Ο δήμαρχος της Άγκυρας, άλλωστε "κολλητός" του Τούρκου προέδρου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Και φυσικά, δεν είχε κανέναν λόγο να κρύψει την πικρία του. Το Σάββατο (20.10.2017) ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, παραιτήθηκε από τη θέση του. Είναι ένας από τους δεκάδες που “καρατόμησε” τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερντογάν.

“Πληρώνει” περισσότερο το μεγάλο ποσοστό υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου. Δεν άρεσε στον Ερντογάν. Κι γι’ αυτό αποφάσισε να “ξηλώσει” δεκάδες αιρετούς. Οι οποίοι ήταν και μέλη του κόμματος του AKP!

«Δεν φεύγω ως αποτυχημένος»

Ο Γκιοκτσέκ ήταν χρόνια δήμαρχος στην Άγκυρα. Πέρα από τη φιλία του με τον Ερντογάν έγινε γνωστός για ακόμη ένα λόγο: γιατί tweet-αρε ασταμάτητα και μάλιστα πολλές φορές “μαργαριτάρια”. Όπως αυτό ότι τους σεισμούς στην Τουρκία τους προκαλούν… ξένες δυνάμεις.

Ο απερχόμενος δήμαρχος της Άγκυρας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. Σε ομιλία του πριν εγκαταλείψει τη θέση του, φρόντισε να ξεκαθαρίσει: τον διώχνει ο Ερντογάν γιατί… θέλει, όχι γιατί είναι αποτυχημένος.

«Παραιτούμαι ότι γιατί δεν είμαι πετυχημένος. Παραιτούμαι γιατί ο Ερντογάν μου το ζήτησε. Συμμορφώνονται με τις διαταγές του Ερντογάν και φεύγω από τη θέση μου», είπε ο Γκιοκτσέκ.

Και πρόσθεσε ότι πιστεύει στο να υπακούς σε εντολές ανεξαρτήτως των πάντων για το καλό ενός σκοπού.

Χρειάστηκε η… πειθώς του Ερντογάν

Αρχικά, πάντως, ο Γκιοκτσέκ είχε αρνηθεί να παραιτηθεί. Αλλά όταν το περασμένο Σάββατο (23.10.2017) τον κάλεσε ο Ενρτογάν στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα, δεν είχε… άλλα περιθώρια. Μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος της Άγκυρας το 1994. Από το 2000 εντάχθηκε και στις τάξεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Επανεξελέγη δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας τέσσερις φορές, κερδίζοντας τις εκλογές το 1999, το 2004, το 2009 και το 2014. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος Άγκυρας που έκανε πέντε θητείες.

Πηγή: hurriyetdailynews.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: Ένα χωριό γλίτωσε την τραγωδία για μόλις 30 δευτερόλεπτα
Αν το αεροπλάνο που μετέφερε την Ελληνίδα αεροσυνοδό και τον Λίβυο Στρατηγό είχε συνεχίσει να πετάει εκτός ελέγχου για άλλα 30 δευτερόλεπτα, θα είχε συντριβεί στο κέντρο του χωριού, 2 χλμ. μακριά
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Βροχές και πλημμύρες έθεσαν το Λος Άντζελες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους κατοίκους την παραμονή των Χριστουγέννων - Προειδοποιήσεις και για κατολισθήσεις - «Σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες» προειδοποιεί η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία
Πλημμύρα
Ο Ζελένσκι εύχεται για τον Πούτιν «μακάρι να πεθάνει» και να έρθει ειρήνη για την Ουκρανία – Το αιχμηρό χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξε δώρα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών - Εκείνος της χάρισε κοσμηματοθήκη, ενώ η Μαρία Ζαχάροβα τού έδωσε φάκελο με μία έκθεσή της
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
24