Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Υπόθεση Σκριπάλ: «Είναι σατανική σύμπτωση – Πήγαμε στο Σάλσμπερι για τουρισμό»! video

Υπόθεση Σκριπάλ: «Είναι σατανική σύμπτωση – Πήγαμε στο Σάλσμπερι για τουρισμό»! video
Φωτογραφία από Twitter / @RT_com

Θύματα μιας “σατανικής σύμπτωσης” δήλωσαν οι δύο Ρώσοι, οι οποίοι κατηγορούνται από το Λονδίνο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον των Σκριπάλ.

Οι δύο άνδρες πρόσθεσαν ότι είναι απλώς δύο ρώσοι επιχειρηματίες που βρίσκονταν στο εξωτερικό για διακοπές. Βρετανοί εισαγγελείς κατονόμασαν την περασμένη εβδομάδα δύο Ρώσους, που κυκλοφορούσαν με ψευδώνυμα –τους Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ– ως εκείνους που δηλητηρίασαν τον πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια.

Η συνέντευξη των δύο ανδρών

Σε συνέντευξή τους που προβλήθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας RT, δύο άνδρες που έμοιαζαν πολύ με τους φερόμενους ως υπόπτους— φωτογραφίες των οποίων έδωσε η βρετανική αστυνομία στη δημοσιότητα–αρνήθηκαν ότι είναι αξιωματικοί της ρωσικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας.

Ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι τον Μάρτιο σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπερι της Αγγλίας και όπως προέκυψε είχαν δηλητηριαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Σκριπάλ

Τον Ιούλιο, έχασε τη ζωή της στην κωμόπολη Εϊμσμπερι, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Σάλσμπερι, μια 44χρονη, η Ντον Στέρτζες, η οποία μαζί με τον σύντροφό της δηλητηριάστηκαν και εκείνοι με την ίδια ουσία. Όπως προέκυψε, ο σύντροφός της είχε μαζέψει από τα σκουπίδια ένα μπουκάλι αρώματος που προφανώς περιείχε νόβιτσοκ.

Οι δύο Ρώσοι που έδωσαν συνέντευξη στο κρατικό δίκτυο είπαν μάλιστα ότι, αν ποτέ βρεθούν, οι αληθινοί δράστες της επίθεσης θα πρέπει να τους ζητήσουν συγγνώμη και ότι είχαν επισκεφθεί το Σάλσμπερι για να θαυμάσουν τον “ξακουστό καθεδρικό ναό της πόλης”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μετέβησαν στο Σάλσμπερι στις 3 Μαρτίου και δεν παρέμειναν για περισσότερο από μια ώρα εξαιτίας της κακοκαιρίας. “Βραχήκαμε, πήραμε το πρώτο τρένο και επιστρέψαμε στο Λονδίνο”, είπαν.

Ίσως να πλησίασαν την οικία Σκριπάλ, αλλά δεν γνώριζαν πού βρισκόταν το σπίτι, είπαν στη συνέντευξη.

“Φοβόμαστε να βγούμε έξω, φοβόμαστε για τη ζωή μας”, είπαν οι δύο Ρώσοι και πρόσθεσαν ότι μέσα στις βαλίτσες τους δεν είχαν κάποιο μπουκαλάκι αρώματος, ότι δεν εργάζονται για τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού και ότι δεν θα έβγαιναν να μιλήσουν αν δεν το είχε ζητήσει ο πρόεδρος Πούτιν.

Δείτε το βίντεο

Μπλέκεται περισσότερο το κουβάρι της υπόθεσης Σκριπάλ

Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η διευθύντρια του RT, έγραψε νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συναντήθηκε και πήρε συνέντευξη από δύο άνδρες ονόματι Πετρόφ και Μπορίσοφ χθες το απόγευμα.

“Προς έκπληξή μου αναφέρθηκαν με αρκετές λεπτομέρειες στο τι κάνουν και με ποιόν τρόπο βγάζουν τα προς το ζην”, είπε νωρίτερα στο δίκτυο Rossiya-24.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο άνδρες ήρθαν σε επαφή άμεσα μαζί της και δεν τους αναζήτησε εκείνη. Η ίδια ισχυρίζεται ότι στον βαθμό που μπόρεσε να το ελέγξει, πρόκειται για τους “αληθινούς” Πετρόφ και Μπορίσοφ.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα των δύο ανδρών, ότι πρόκειται για πολίτες και ότι δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο ή το αξιόποινο στην περίπτωσή τους.

Από την πλευρά του το Λονδίνο σχολίασε ότι οι απόπειρες της Βρετανίας να λάβει μια εξήγηση από τη Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ αντιμετωπίσθηκαν πάντα από τη Μόσχα με συσκότιση και ψέματα και αυτό δεν έχει αλλάξει.

Η απάντηση της Αγγλίας

Η Βρετανία είναι σαφής ότι οι δύο άνδρες, που έδωσαν συνέντευξη, η οποία προβλήθηκε σήμερα από κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας, είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) και ύποπτοι για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του.

Οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι η Βρετανία κάνει λάθος που τους κατηγορεί ότι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, και δήλωσαν ότι είχαν επισκεφθεί το Σάλσμπερι ως τουρίστες.Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, ερωτηθείσα για τη συνέντευξη των δύο ανδρών, δήλωσε : «Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι οι δύο αυτοί άνδρες είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU), οι οποίοι έκαναν χρήση ενός εξαιρετικά τοξικού χημικού όπλου στους δρόμους της χώρας μας».

«Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από την Ρωσία να μας δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι. Σήμερα , για μια ακόμη φορά, απάντησαν με ψέματα επιχειρώντας να κρύψουν την αλήθεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις