Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Υπόθεση Σκριπάλ: Επέστρεψε στην υπηρεσία ο αστυνομικός που είχε δηλητηριαστεί με Νόβιτσοκ

Υπόθεση Σκριπάλ: Επέστρεψε στην υπηρεσία ο αστυνομικός που είχε δηλητηριαστεί με Νόβιτσοκ

Ο Βρετανός αστυνομικός που υπήρξε “παράπλευρο θύμα” της δηλητηρίασης, τον Μάρτιο του 2018, του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, επέστρεψε στην εργασία του, δέκα μήνες μετά την περιπέτειά του.

Ο Νικ Μπέιλι και δύο συνάδελφοί του είχαν αναλάβει να ερευνήσουν το σπίτι του Σκριπάλ, αφού ο Ρώσος και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι, δηλητηριασμένοι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, στις 4 Μαρτίου. Μολονότι φορούσε προστατευτική στολή, ο αστυνομικός μολύνθηκε και αυτός από την τοξική ουσία που είχε τοποθετηθεί στο χερούλι της εξώθυρας του σπιτιού. Δύο ημέρες αργότερα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση. Πήρε εξιτήριο στις 22 Μαρτίου και πλέον επέστρεψε στην εργασία του.

“Αναρρώνει καλά, όμως υποψιάζομαι ότι για την ψυχολογική αποκατάστασή του θα χρειαστεί κάποιος καιρός, όπως θα συνέβαινε σε οποιονδήποτε είχε εκτεθεί σε κάτι τόσο φρικτό”, είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Γουίλτσιρ, Άνγκους Μακφέρσον, μιλώντας στο BBC. “Θα έχει όλη την υποστήριξη που χρειάζεται”, πρόσθεσε.

Οι βρετανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο 67χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια, δηλητηριάστηκαν από τη Ρωσία, σε αντίποινα επειδή ο πρώην πράκτορας συνεργαζόταν με την MI6, τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Σήμερα έχουν αναρρώσει και οι δύο και βρίσκονται σε άγνωστη τοποθεσία, υπό την προστασία των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Εκτός από τους Σκριπάλ και τον Μπέιλι, ένα ζευγάρι δηλητηριάστηκε επίσης πολλούς μήνες αργότερα. Η Ντον Στέρτζες, 44 ετών, πέθανε αφού ο σύντροφός της, ο Τσάρλι Ρόουλι, της χάρισε ένα μπουκαλάκι αρώματος που είχε βρει στα σκουπίδια. Πιστεύοντας ότι περιείχε άρωμα, ενώ στην πραγματικότη περιείχε νόβιτσοκ, η άτυχη γυναίκα το ψέκασε απευθείας στο δέρμα της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις