Κόσμος

Ζαπορίζια: Κορυφώνεται η ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό – Ζητά πρόσβαση ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

Ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ζήτησε πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

Η επαφή με το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται στη Ζαπορίζια και λειτουργεί με ουκρανούς τεχνικούς, είναι «εύθραυστη» και οι επικοινωνίες δεν λειτουργούν κάθε μέρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

«Δεν μπορούμε να έχουμε προβληματική επικοινωνία με το σταθμό σε τομείς που αφορούν την ασφάλεια. Γνωρίζουμε για ισχυρισμούς ότι πυρομαχικά έχουν αποθηκευτεί στο σταθμό, ότι γίνονται επιθέσεις στο σταθμό παραγωγής ενέργειας», δήλωσε στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα γερμανικά.

«Ειλικρινά, αν δεν έχω πρόσβαση, δεν μπορώ να το προσδιορίσω αυτό. Υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στις αφηγήσεις της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς. Λαμβάνω πληροφορίες, το αναφέρω και στις αναφορές μου για την κατάσταση, αλλά δεν έχω τρόπο να προσδιορίσω αν αναταποκρίνονται στα γεγονότα».

Ο Γκρόσι μάλιστα χτες σε άλλη συνέντευξή του, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση ως εκτός ελέγχου.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία

Ένας διορισμένος από την Ρωσία αξιωματούχος στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθούν στο σταθμό, στον οποίο λειτουργούν δύο από τους έξι αντιδραστήρες και για τον οποίο έχουν διατυπωθεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Ουκρανία, τη Δύση και τη Ρωσία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις ενέργειες της Ρωσίας γύρω από το σταθμό «το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τον χρησιμοποιεί σαν μια «πυρηνική ασπίδα» στις επιθέσεις της εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Γκρόσι δήλωσε πως οι συνομιλίες του ΟΗΕ με τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση καλύπτουν μια προτεινόμενη συμφωνία για ζώνες ασφαλείας γύρω από πυρηνικούς σταθμούς, αλλά δεν βλέπει προθυμία για την επίτευξη συμφωνίας στο στάδιο αυτό.

Η πρόσβαση στο σταθμό είναι δύσκολη και το ταξίδι προς αυτόν μέσω κατεχόμενων εδαφών θα απαιτούσε ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Γκρόσι. Συνομιλίες διεξάγονται με την ουκρανική κυβέρνηση για να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη.

Η IAEA αναφέρει κατά διαστήματα ότι χάνει τη σύνδεση με τα συστήματα παρακολούθησης του πυρηνικού υλικού στο σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους Fattah από το Ιράν στο Ισραήλ – Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι χτυπήθηκε κτίριο της Ερυθράς Ημισελήνου
Ο πόλεμος που απειλεί με γενικευμένη σύρραξη και ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συμπληρώνει την έκτη ημέρα του
Ισραηλινός πύραυλος αναχαίτισης αφήνει ίχνη καπνού καθώς εκτοξεύεται πύραυλος από το Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 6 λεπτά
8
Ομάδα χάκερ που φέρεται να σχετίζεται με το Ισραήλ έκλεψε κρυπτονομίσματα αξίας 90 εκ. δολαρίων που χρησιμοποιεί το Ιράν
Η ομάδα που φέρεται να σχετίζεται με το Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα «δημοσιεύσει τον πηγαίο κώδικα και τις εσωτερικές πληροφορίες της Nobitex από το εσωτερικό της δίκτυο» εντός 24 ωρών
Κυπτονομίσματα 1
Όταν οι ΗΠΑ ανέτρεψαν κυβέρνηση του Ιράν το 1953: Φωτογραφικά ντοκουμέντα από ένα παρελθόν που πλέον μπορεί να μη φαντάζει τόσο μακρινό
Με την Μέση Ανατολή να φλέγεται, όλο και περισσότεροι επικαλούνται το πραξικόπημα του 1953 που υποστηρίχθηκε από τη CIA και ανέτρεψε τον Μοσαντέγκ ως απόδειξη ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες»
Ιράν 1953 1
Συγκλονίζει ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος της Air India - Κουβαλάει «μπαταρισμένος» το φέρετρο του αδερφού του στην Ινδία
Το Boeing 787-8 Dreamliner με προορισμό το Λονδίνο συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του την Πέμπτη από την πόλη Αχμενταμπάντ της δυτικής Ινδίας
Ινδία 4
Τραμπ: «Μπορεί να επιτεθούμε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μπορεί και όχι – Καλή τύχη αγιατολάχ Χαμενεΐ»
«Ο Νετανιάχου είναι καλός άνθρωπος, τα πάει μια χαρά, του είπα να συνεχίσει την καλή δουλειά που κάνει» πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
40