Κόσμος

Ζελένσκι: Η Ρωσία στρατολογεί συστηματικά Κινέζους στρατιώτες στην Ουκρανία

«Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για συστηματική ρωσική δουλειά», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος

Επιμένει ο Βολοντίρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία έχει τη βοήθεια στρατιωτών από την Κίνα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία κάνει «συστηματική δουλειά» στην Κίνα για να στρατολογήσει μαχητές για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν δύο Κινέζους που πολεμούσαν για λογαριασμό της Μόσχας.

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για συστηματικές ρωσικές προσπάθειες, ιδίως στο έδαφος και στη δικαιοδοσία της Κίνας, για τη στρατολόγηση πολιτών της χώρας αυτής για τον πόλεμο», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση του στο X, αναφερόμενος στους συλληφθέντες άνδρες.

Επίσης ανέβασε πλάνα από μια ανάκριση με έναν από αυτούς, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές.

«Πρέπει να γίνουν όλα τα απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα έχει τέτοιες και παρόμοιες ευκαιρίες για να παρατείνει και να επεκτείνει τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

 

Η Κίνα, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 155 Κινέζοι πολίτες πολεμούν για τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία να μην κάνει «ανεύθυνες» δηλώσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε τον ισχυρισμό του Ζελένσκι κα είπε ότι το Πεκίνο τηρεί «ισορροπημένη στάση».

Η Κίνα, η οποία έχει κηρύξει μια «άνευ ορίων» συνεργασία με τη Ρωσία, προσπάθησε να εμφανισθεί ως ένας παράγοντας στις διαπραγματευτικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Δεν είναι γνωστό ότι έχει βοηθήσει άμεσα τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία το 2022, αλλά έχει αποφύγει να επικρίνει τη Μόσχα.

Ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο ενός αμάχου και τον τραυματισμό τριών, καθώς και ζημιές σε μη στρατιωτική υποδομή, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη και εκτεταμένη πυρκαγιά, δήλωσε ο κυβερνήτης Σέρχιι Λισάκ μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή Telegram.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης