Κόσμος

Ζελένσκι: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια ανήκει στην Ουκρανία – Για αρχή να υπάρξει εκεχειρία στους αιθέρες

«Η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μεγάλο δώρο των ΗΠΑ στη Ρωσία» είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος

 Για τις λεπτομέρειες αναφορικά με μια πιθανή εκεχειρία στην Ουκρανία, την αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ αλλά και το μορατόριουμ για παύση ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές ενεργειακές και πολιτικές υποδομές μίλησε σήμερα (20.03.2025) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Όσλο, όπου συναντήθηκε με τον Νορβηγό Πρωθυπουργό και κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μίλησε για τις εξελίξεις γύρω από την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και τις «πυρετώδεις» διπλωματικές επαφές για τον τερματισμό του.

Αρχικά, ο Ουκρανός Πρόεδρος μίλησε για το τι θα μπορούσε να προβλέπει μια συμφωνία για μερική κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι κυρίως μια τέτοιου είδους εκεχειρία θα προστάτευε τις ενεργειακές και τις μη στρατιωτικές υποδομές και των δύο χωρών.

Μάλιστα επισήμανε ότι «πρώτα πρέπει να υπάρξει σιωπή στους αιθέρες» εννοώντας παύση των πυραυλικών επιθέσεων, των αεροπορικών βομβαρδισμών και των επιδρομών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και drones.

«Έχουμε καταρτίσει λίστα με κτίρια και εγκαταστάσεις που δεν πρέπει να στοχοποιηθούν από τον Πούτιν, την οποία έχουμε δώσει στους Αμερικανούς για να την παραδώσουν με την σειρά τους στην ρωσική πλευρά» είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός Πρόεδρος.

 

«Ας ελπίσουμε ότι τα μέρη θα συμφωνήσουν με αυτό», διευκρίνισε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι στις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων στο Ριάντ την ερχόμενη Δευτέρα (24.03.2025) θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό.

Έπειτα, ο Ουκρανός Πρόεδρος απάντησε κατηγορηματικά σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ζαπορίζια:

«Όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί ανήκουν στον λαό της Ουκρανίας. Πρόκειται για κρατικούς πυρηνικούς σταθμούς, δεν είναι ιδιωτική ιδιοκτησία. Όταν με ρώτησε ο Τραμπ για το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια του απάντησα ότι αν δεν ανήκει στην Ουκρανία τότε δεν θα λειτουργήσει για κανέναν» ξεκαθαρίζοντας ότι ο σταθμός ανήκει στην Ουκρανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν οι Αμερικανοί θέλουν να πάρουν τον σταθμό από τους Ρώσους και θέλουν να επενδύσουν εκεί και να τον εκσυγχρονίσουν, αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε, αλλά το καθεστώς της ιδιοκτησίας δεν το συζητήσαμε με τον Τραμπ».

Σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε παράνομα η Ρωσία το 2014, ο Ζελένσκι απάντησε: «Αυτή είναι μια ουκρανική χερσόνησος, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έθεσε το θέμα αυτό στη συνομιλία μας».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στα ουκρανικά εδάφη που κατέχει και ελέγχει η Μόσχα μετά την ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι «όλα καταρρέουν», ενώ υπογράμμισε ότι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, λόγω της πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον είναι ένα «μεγάλο δώρο στη Ρωσία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κλοπή στο Λούβρο: Οι διαβεβαιώσεις Μακρόν για την ανάκτηση των κοσμημάτων του Στέμματος και ο κωδικός «Louvre» σε σύστημα ασφαλείας
Σύμφωνα με το ABC, ο κωδικός για τις κάμερες ασφαλείας στο Λούβρο ήταν «louvre», γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για όλα τα συστήματα ασφαλείας ενός εκ των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου
Το παράθυρο από το οποίο μπήκαν οι κλέφτες στο Λούβρο
Τραγωδία στην Τουρκία: 6 νεκροί και 2 τραυματίες από φωτιά σε εργοστάσιο αρωμάτων – Δείτε βίντεο από την πύρινη κόλαση
«Ακούστηκε έκρηξη, είδα άνθρωπο να καίγεται» λέει αυτόπτης μάρτυρας - Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των θυμάτων ούτε η κατάσταση των τραυματιών
Φωτιά