Κόσμος

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θα εμπιστευτεί τη Κίνα εάν δεν προσπαθήσει να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Κίνα αν αυτή δεν προσπαθήσει να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή του Μπορέλ περιλαμβάνεται σε ομιλία που θα εκφωνούσε σε κέντρο μελετών στην Κίνα σήμερα (14.04.2023). Ωστόσο ο Μπορέλ αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Κίνα επειδή βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και η ομιλία του δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΕ.

“Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Κίνα, την οποία θα ήθελα να βλέπω, αν η Κίνα δεν συμβάλει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης που θα στηρίζεται στην απόσυρση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος”, σημειώνει ο Μπορέλ.

“Η ουδετερότητα απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι αξιόπιστη”, προσθέτει, απευθύνοντας έκκληση ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Κίνα να παρέχει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό.

Ο Σι έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν έχει συνομιλήσει με τον Ζελένσκι από τον Φεβρουάριο του 2022 που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις σε αμάχους και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σε έγγραφο με τη θέση της για την Ουκρανία που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο, αλλά απέχει από άσκηση ανοιχτά κριτικής στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.α

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μετανάστες μπήκαν παράνομα στην Πολωνία μέσω κρυφής σήραγγας που την συνέδεε με την Λευκορωσία
Η «κρυμμένη είσοδος βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τον συνοριακό φράκτη στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων, ενώ η έξοδος βρισκόταν περίπου 10 μέτρα από τον φράκτη στην πολωνική πλευρά» δήλωσε η συνοριοφυλακή
πολωνία
Ουγγαρία: Η αστυνομία στοχοποιεί τον δήμαρχο της Βουδαπέστης μετά το απαγορευμένο Pride
Η αστυνομία διαβίβασε φάκελο που αφορά τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βουδαπέστης, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέκαμψε την απαγόρευση της Pride και συνέβαλε στη μετατροπή της σε μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση
Η παρέλαση Pride στη Βουδαπέστη
Το Ισραήλ απαγορεύει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα δημοτικά σχολεία της χώρας
«Η απόφαση πάρθηκε για να δημιουργηθεί ένα υγιές και ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον, σχεδιασμένο να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας
Κορίτσι με το κινητό στο χέρι