Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

8 σημαντικά oφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χυμού κράνμπερι, σύμφωνα με τους γιατρούς

8 σημαντικά oφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χυμού κράνμπερι, σύμφωνα με τους γιατρούς

Τα βακκίνια (κράνμπερι) είναι ένα φρούτο που ανήκει στην ομάδα των μουροειδών και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για χαμηλούς θάμνους που το μάκρος τους δεν ξεπερνάει τα δύο μέτρα και το ύψος του δεν ξεπερνά τα είκοσι εκατοστά.

Επίσης, έχουν λεπτούς, συρματώδεις μίσχους και μικρά αειθαλή φύλλα. Τα άνθη των κράνμπερι έχουν σκούρο ροζ χρώμα. Έχουν πολύ διακριτά πέταλα, αφήνοντας τους στήμονες πλήρως εκτεθειμένους και στραμμένους προς τα εμπρός.

Ο καρπός του αποτελείται ένα μούρο που έχει μεγαλύτερο μέγεθος από τα φύλλα του φυτού. Αρχικά ο καρπός του είναι πράσινος αλλά όταν ωριμάσει αποκτά ένα κόκκινο χρώμα. Το μούρο του καρπού είναι βρώσιμο αλλά η γεύση του είναι αρκετά όξινη σε βαθμό που ξεπερνά την γλυκύτητα του.

Η ποικιλία Vaccinium oxycoccos καλλιεργείται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ η ποικιλία Vaccinum macrocarpon καλλιεργείται σε όλες τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Χιλή. Σε ορισμένες πηγές η ποικιλία oxycoccus θεωρείται ξεχωριστό γένος από μόνο του. Τα κράνμπερι μπορούν να εντοπιστούν και σε όξινους βάλτους σε όλες τις ψυχρότερες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.

Αναμφισβήτητα, η κατανάλωση τους θα σας δώσει ενέργεια και θα θωρακίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ας δούμε, λοιπόν, οχτώ οφέλη που προσφέρουν τα κράνμπερι:

Βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης

Ένα από τα πιο διάσημα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του χυμού cranberry είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης. Ο χυμός τους περιέχει ενώσεις που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των ουρολοιμώξεων, εμποδίζοντας βακτήρια, όπως το E.coli, να «κολλήσουν» στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

Προάγουν την κυτταρική υγεία

Ο χυμός τους μπορεί, επίσης, να προάγει την κυτταρική υγεία, αφού είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Αυτό βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά στα κράνμπερι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης και της εξάπλωσης ορισμένων καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Υπάρχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τα αντιοξειδωτικά στα κράνμπερι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της κακής χοληστερόλης LDL, πράγμα που σημαίνει μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παράλληλα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός cranberry μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Χάρη στα αντιοξειδωτικά και το κάλιο που περιέχουν, μπορούν να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, κάτι που είναι θετικό για την καρδιά σας. Επιπλέον, σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση χυμού cranberry βελτίωσε την αγγειακή λειτουργία ασθενών με στεφανιαία νόσο.

Βοηθούν στην πέψη και στην υγεία του εντέρου

Ο χυμός cranberry έχει διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικές για την πέψη. Εκτός από την ομαλή λειτουργία που προσφέρει στο πεπτικό σύστημα, μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην πρόληψη διαταραχών, όπως το έλκος στομάχου.

Εξάλλου, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην υγιή κίνηση του εντέρου, ενώ τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή στο έντερο, χάρη στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων.

Βελτιώνουν τη στοματική σας υγεία

Αρκετές συσκευασίες με κράνμπερι που διατίθενται στο εμπόριο είναι γεμάτες με ζάχαρη, που σημαίνει ότι μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα δόντια σας. Σύμφωνα, όμως, με μερικές έρευνες ο μη επεξεργασμένος χυμός κράνμπερι μπορεί να ωφελήσει τη στοματική σας υγεία. Αυτό συμβαίνει διότι εμποδίζει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την οδοντική πλάκα και την ανάπτυξη κοιλοτήτων (τρύπες), πράγμα που σημαίνει λιγότερες κοιλότητες και, συνεπώς, πιο υγιή ούλα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ο χυμός cranberry περιέχει έως και 27% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C, κάτι που σημαίνει πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθώντας τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ασθένειες.

Βελτιώνουν την υγεία των αρθρώσεων σας

Επίσης, τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεων, ιδιαίτερα σε άτομα με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, όπου η φλεγμονή προκαλεί πόνο και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Βοηθά να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η κατανάλωση χυμού cranberry με ζάχαρη προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας και, συνεπώς, αύξηση του βάρους σας. Ωστόσο, ο χυμός χωρίς ζάχαρη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.Ο χυμός cranberry έχει ελάχιστες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως , σας χορταίνει και μειώνει τον κίνδυνο υπερφαγίας. Χάνοντας βάρος, βελτιώνεται και η μεταβολική σας υγεία, ενώ μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

Μάλιστα, η τακτική κατανάλωση χυμού cranberry αναμεμειγμένο με μηλόξυδο προάγει την υγεία του ήπατος, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους.

Η διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας λόγω έλλειψης επαρκών αντιοξειδωτικών μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ, αύξηση βάρους και επίμονο λίπος στην κοιλιά.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις