Ο κουρκουμάς, ή αλλιώς κουρκούμη ή κιτρινόριζα είναι ένα μπαχαρικό με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa.
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ινδική και κινεζική ιατρική ως φυσικό φάρμακο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το δραστικό συστατικό του, η κουρκουμίνη, είναι γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Αρκετές μελέτες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση αρκετών παθήσεων.
Παρακάτω, ακολουθούν τα ποικίλα οφέλη που προσφέρει ο κουρκουμάς στον οργανισμό μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντιφλεγμονώδης δράση
Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να μειώσει τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα, από γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. φλεγμονώδη νόσο του εντέρου), αλλά και από μυϊκούς πόνους.
Προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη συμβάλλει στη καλή κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, ενώ τονώνει την διάθεση.
Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες προστατεύουν την καρδιά από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.
Νευροπροστατευτική δράση
Η κουρκουμίνη φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τα συμπτώματα άνοιας. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση β-αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, που είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ λειτουργεί και ως «ασπίδα» απέναντι σ’ άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Χάντινγκτον.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι κουρκουμίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ συμβάλλει και στην απόπτωση τους (κυταρρικό θάνατο).
Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία κλινική μελέτη που να αναφέρεται στην θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου.
Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα
Επίσης, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Τι πρέπει να προσέχετε
Παρ’ όλο που ο κουρκουμάς ως μπαχαρικό είναι γενικά ασφαλής στη μαγειρική σε μέτριες ποσότητες, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προφυλάξεις:
Η κουρκουμίνη απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό. Για καλύτερα αποτελέσματα, αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε κουρκουμά μαζί με μαύρο πιπέρι (το οποίο περιέχει πιπερίνη), ώστε να ενισχυθεί η απορρόφηση της κουρκουμίνης.
Παράλληλα, ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλοεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα ή φάρμακα για τον διαβήτη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.
Η υπερβολική κατανάλωση, είτε στη φυσική μορφή του, είτε με τη μορφή συμπληρώματος μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως ναυτία ή διάρροια, αυξάνοντας, ταυτόχρονα, τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθίαση).
Τέλος, συνιστάται οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες να αποφεύγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα κουρκουμά, κυρίως για λόγους ασφαλείας και έλλειψης επαρκών μελετών.