Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

10 σπουδαίες ταινίες των ’90s για να δείτε αυτό το καλοκαίρι

10 σπουδαίες ταινίες των ’90s για να δείτε αυτό το καλοκαίρι

Όσοι είναι παιδιά των 90’s, σίγουρα θα νιώσουν μια μικρή νοσταλγία αν δουν την παρακάτω λίστα, καθώς περιέχει μερικές από τις καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν την συγκεκριμένη δεκαετία.

Πρόκειται για κλασικές ταινίες, οι οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές και συνεχίζουν να επηρεάζουν ακόμα και σήμερα την ποπ κουλτούρα.

Από τα «Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορτσέζε στο «Reservoir Dogs» και το «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο, οι παρακάτω ταινίες είναι αυτές για τις οποίες συνεχίζουμε να διαφωνούμε, να βλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον (ξανά και ξανά), και να γράφουμε άρθρα σαν και αυτό.

Τα Καλά Παιδιά (1990)

Τα “Καλά Παιδιά” είναι αμερικανική βιογραφική αστυνομική ταινία του 1990, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε. Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος ο Σκορτσέζε, σε συνεργασία με τον Νίκολας Πιλέγκι, το οποίο βασίστηκε σε βιβλίο του τελευταίου, το Wiseguy. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι και Ρέι Λιότα. Η ταινία εξιστορεί την άνοδο και την καθόδο της μαφίας, στην οποία συμμετείχε ο Χένρι Χιλ.

Pulp Fiction (1994)

Το “Pulp Fiction” είναι αμερικανική αστυνομική νεο-νουάρ ταινία μαύρης κωμωδίας του 1994 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον μοναδικό Κουέντιν Ταραντίνο. Η πλοκή της ταινίας αφορά τις διασταυρούμενες ιστορίες συμμοριτών, ατόμων του υποκόσμου, μικροεγκληματιών και ενός μυστηριώδους χαρτοφύλακα.

Η Σιώπη των Αμνών (1991)

H νεαρή μαθητευόμενη πράκτορας του FBI Κλαρίς Στέρλινγκ (Τζόντι Φόστερ) θα επισκεφθεί τον χρόνια έγκλειστο ιδιοφυή καννίβαλο, ψυχίατρο Χάνιμπαλ Λέκτερ (Άντονι Χόπκινς) με σκοπό να του αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με κάποιον κατ’ εξακολούθηση δολοφόνο. Για να αποσπάσει, όμως, τις πληροφορίες που θέλει, θα πρέπει να του ανοίξει τις πύλες της ψυχής της και να του μιλήσει για τη χειρότερη ανάμνηση των παιδικών της χρόνων.

Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994)

Στην ταινία περιγράφεται η ιστορία του Άντι Ντιφρένς, ενός τραπεζίτη, ο οποίος μένει στην κρατική φυλακή Shawshank για σχεδόν δύο δεκαετίες κατηγορούμενος άδικα για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Εκεί αναπτύσσει φιλία με ένα συγκρατούμενο με το όνομα Έλις Ρέντινγκ και ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας ώσπου φτάνουν και οι δύο στη λύτρωση.

Reservoir Dogs (1992)

Το “Reservoir Dogs” είναι η πρώτη ταινία του Ταραντίνο και η καλύτερη του μετά το “Pulp Fiction”. Αν και δεν έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, θεωρείται μέχρι σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες cult ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Υπάρχει υπερβολική βία στο “Reservoir dogs”, ωστόσο απαλύνεται από το χιούμορ, και σύμφωνα με τον Κουέντιν Ταραντίνο: “Η βία στο σινεμά δεν αποτελεί πρόβλημα όταν κάνεις πλάκα μ’ αυτή.” Πανέξυπνη σεναριακή δομή, ευφυείς διάλογοι, στυλιζαρισμένη βία, μαύρο χιούμορ, αλλά και ένα κάπως υπερβολικό τέλος, που ανέδειξε το ιδιαίτερο και μοναδικό ταλέντο του Κουέντιν Ταραντίνο.

Η Μέρα της Μαρμότας (1993)

Η ιστορία ακολουθεί τον Φιλ Κόνορς, έναν αλαζονικό μετεωρολόγο της τηλεόρασης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια στην ετήσια Μέρα της Μαρμότας, βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Αφού υποκύπτει στον ηδονισμό και σε αμέτρητες απόπειρες αυτοκτονίας, αρχίζει σιγά σιγά να επανεξετάζει τη ζωή του και τις προτεραιότητές του.

The Matrix (1999)

Η πρεμιέρα του “Matrix” των αδελφών Γουατσόφσκι το 1999, έφερε την επανάσταση και ήρθε να ταράξει τα “λιμνάζοντα νερά” του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Μια ταινία-σταθμός για το είδος, που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο του φανταστικού και έδειξε τον δρόμο στις μετέπειτα ταινίες επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο, μπαίνοντας κατευεθείαν στα βιβλία ιστορίας της ποπ κουλτούρας. Καθηλώνοντας από την αρχή μέχρι το τέλος του, το Matrix έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο επιδραστικές και καλύτερες ταινίες φαντασίας.

Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας (1998)

Η ταινία “Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας” (American History X) αφηγείται την ιστορία των δύο αδελφών από το Βένις στο Λος Άντζελες, που συμμετέχουν στο νεοναζιστικό κίνημα. Ο μεγαλύτερος αδελφός κάνει τρία χρόνια στη φυλακή για ανθρωποκτονία, αλλάζει πεποιθήσεις και όταν αποφυλακίζεται προσπαθεί να αποτρέψει τον αδελφό του να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι.

Μάτια Ερμητικά Κλειστά (1999)

Το “Μάτια Ερμητικά Κλειστά” ήταν το κύκνειο άσμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, καθώς τέσσερις μέρες μετά την παράδοση του τελικού μοντάζ της ταινίας, ο σκηνοθέτης πέθανε. Η Νικόλ Κίντμαν και ο Τομ Κρουζ, οι οποίοι ήταν παντρεμένοι τότε, υποδύονται ένα ζευγάρι που ο γάμος τους περνάει μια κρίση, η οποία οδηγεί τον Κρουζ σε ένα μέρος όπου καλλίγραμμες γυμνές γυναίκες επιδίδονται σε όργια ρωμαϊκών διαστάσεων. Αποκαλυπτική, τολμηρή, εκκεντρική ταινία με πολλές ερωτικές σκηνές.

Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (1997)

Το σενάριο της ταινίας, που έγραψαν οι Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον, αφηγείται την ιστορία του 20χρονου επιστάτη Γουίλ Χάντινγκ (Ματ Ντέιμον), έναν ιδιοφυή νεαρό που αναγκάζεται να δει έναν ψυχολόγο (Ρόμπιν Γουίλιαμς) και να κάνει μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών με έναν καθηγητή ώστε να αποφύγει τη φυλακή. Μέσω τη θεραπείας του, ο Γουίλ επανεκτιμά τις σχέσεις του με τον καλύτερό του φίλο και την κοπέλα του ενώ έρχεται αντιμέτωπος με τα συναισθηματικά του προβλήματα και παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του.

Media Τελευταίες ειδήσεις