Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αμερικανικό ινστιτούτο μας στέλνει σε νέο νόμισμα στο Geuro

Αμερικανικό ινστιτούτο μας στέλνει σε νέο νόμισμα στο Geuro

Το αμερικανικό ινστιτούτο Levy Economics Institute του Bard College με μία μελέτη του δίνει μία νέα διάσταση σε όλα αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα για τις πιθανές επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν μιλάει ούτε για παραμονή στο ευρώ ούτε για αποχώρηση από την ευρωζώνη, αλλά για ένα ενδιάμεσο στάδιο με ένα νόμισμα εσωτερικής κατανάλωσης.

Το εσωτερικό αυτό νόμισμα που θα αφορά μόνο τις εσωτερικές συναλλαγές στην Ελλάδα ονομάζεται Geuro, ενώ το χρηματοικονομικό σύστημα θα βασιστεί στην έκδοση νέων κρατικών ομολόγων που όμως αυτά θα είναι σε ευρώ. 

Σε αυτή την έκθεση γίνεται αναφορά στα εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της αύξησης της απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενός ειδικούς μακροοικονομικού μοντέλου.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η εισαγωγή του νέου νομίσματος Geuro δεν θα συνδέεται με μία επεκτατική πολιτική. Όπως αναφέρει με αυτό το νόμισμα η κυβέρνηση θα μπορεί να καταβάλει τα επιδόματα ανεργίας, να πληρώσει ένα μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ απο τη νέα χρονιά δηλαδή το 2015 η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πως μερίδιο των φόρων και των εισφορών σε ένα ποσοστό θα πρέπει να καταβάλλονται σε Geuro. 

Όπως αναφέρεται με το Geuro ο ιδιωτικός τομέας θα είναι σε θέση να μειώσει τις αγορές εγχώριων προϊόντων σε ευρώ και να αυξήσει τις αγορές ξένων προϊόντων. Με άλλα λόγια η χρήση του Geuro θα μειώσει τη ζήτηση για ευρώ απελευθερώνοντας έτσι το ευρωπαϊκό νόμισμα για την αγορά βασικών αγαθών, όπως καύσιμα και φάρμακα μέχρι να αναπτυχθεί η εγχώρια αγορά στους συγκεκριμένους τομείς. 

Η μελέτη αναφέρει πως μία τέτοια επιλογή θα εξασφαλίσει καλύτερη στρατηγική για την ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ των οποίωφν και των όποιων θετικών συνεπειών για το εξωτερικό χρέος. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο, καθώς και κατά το παρελθόν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ είχε προτείνει το Geuro σαν εσωτερικό νόμισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ LEVY INSTITUTE 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε