Οικονομία

Γερμανικό δημοσίευμα μας φέρνει και νέο μνημόνιο

 Δημοσιονομικό κενό, διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, προδιαγράφεται στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην σημερινή «Stuttgarter Zeitung» στη Γερμανία

«Η κυβέρνηση της Αθήνας υπό τον Αντώνη Σαμαρά αντιτάσσεται, ωστόσο, σε χρηματική βοήθεια. Φοβάται νέα μέτρα λιτότητας», σημειώνει ο αρθρογράφος και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. Κάνει, πάντως, λόγο για εντυπωσιακές επιτυχίες στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσθέτει ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές αναγνωρίζουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης.

«Δεν μπορεί κανείς, ωστόσο, να μιλήσει ακόμη για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Το ΔΝΤ προβλέπει νέο δημοσιονομικό κενό ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015», συνεχίζει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει ότι και κατά την επικύρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να μην ήταν εκείνη η τελευταία φορά που η Γερμανία θα ασχολείτο με το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Τώρα διαβεβαιώνει ο κ. Σόιμπλε ότι, εάν είναι αναγκαίο, θα δοθεί νέα βοήθεια», αλλά ένα τρίτο πακέτο θα ήταν πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα, ενώ «γίνεται λόγος για περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ». Διευκρινίζεται δε ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διακηρύσσει εδώ και εβδομάδες με κάθε ευκαιρία ότι «δεν χρειαζόμαστε νέα δανειακή βοήθεια».

«Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με ίδια μέσα», συνεχίζει ο αρθρογράφος και αναφέρει ότι ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι ως το μέσον του 2015 θα μπορούσαν να αντληθούν από τις αγορές περί τα 6- 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες να έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες και τονίζει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο, μετά τα «stress tests».

Στο άρθρο εκφράζεται ακόμη η εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας θα αποτελούσε «πολιτική καταστροφή» για τον πρωθυπουργό, διότι θα συνοδευόταν από νέα μέτρα λιτότητας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Bloomberg: Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα

Αυστριακό δημοσίευμα: Δεν χρειάζεται η Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας

Wall Street Journal: “Ζητήστε συγγνώμη από την Ελλάδα κυρία Λαγκάρντ! – Ήθελαν με τη βία να επιβάλουν μέτρα για να κλείσει “τρύπα” που δεν υπήρχε”

“Βόμβα” από το Spiegel: Η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να παραιτηθεί από την καγκελαρία – Πότε και γιατί σκέφτεται να φύγει

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Διέξοδο στην Ασία βρίσκει το ρωσικό LNG μετά τις αμερικανικές κυρώσεις
Τα πλοία Iris και Voskhod, τα οποία μεταφέρουν φορτία από το εργοστάσιο Arctic LNG 2 στη Σιβηρία, άρχισαν να ταξιδεύουν προς τη Βόρεια Ασία μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού στις 15 Αυγούστου, μετά από εβδομάδες ακινησίας
Αγωγός φυσικού αερίου πάνω σε ρωσική σημαία
Πώς το πακέτο της ΔΕΘ σκοντάφτει στην πρόθεση των Ευρωπαίων για «απεριόριστη» οικονομική στήριξη προς την άμυνα της Ουκρανίας - Τι σηματοδοτεί το ράλι των αποδόσεων των ομολόγων
Στην κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν πως «δεν πρέπει να τεθούν περιορισμοί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας» - Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ, Ευρωπαίων και Ουκρανών
Τανκ