Τετάρτη, 22 Μαΐ
23oC Αθήνα

«Πάγο» στον Χατζηδάκη από την Τρόικα για τις εμπορικές μισθώσεις

«Πάγο» στον Χατζηδάκη από την Τρόικα για τις εμπορικές μισθώσεις

Ανυποχώρητη εμφανίστηκε η Τρόικα στο αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης να μην εφαρμοστεί η πλήρης απελευθέρωση στις εμπορικές μισθώσεις.  

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συζήτηση του Κωστή Χατζηδάκη με την Τρόικα για το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, καθώς η Τρόικα ζητάει την συμφωνημένη πλήρη απελευθέρωση και παρουσιάζεται εξαιρετικά επιφυλακτική με την εναλλακτική πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση την πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων από τον Δεκέμβριο, τόσο αναφορικά με τις παλιές, όσο και με τις νέες μισθώσεις.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε εναλλακτική πρόταση, που προβλέπει την τριετή προστασία για τις νέες μισθώσεις και καμιά αλλαγή για τη διάρκεια των παλιών, για τις οποίες όμως προτείνεται μεταβολή της ρήτρας του ενοικίου.

Στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτή αυτή η πρόταση από την Τρόικα, γεγονός που θα μεταφέρουν στη διαβούλευση που θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης άφησε αιχμές και για την ρευστότητα των τραπεζών, καθώς εξακολουθούν – όπως εκτιμά – να σφίγγουν τη μέγγενη του δανεισμού, παρά τις προσπάθειες και τις αλλαγές που έχουν επέλθει.

Στην ατζέντα της συνάντησης του Κωστή Χατζηδάκη με την Τρόικα βρέθηκε και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και τα εμπόδια στη λειτουργία του ανταγωνισμού στη χώρα μας, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνουν τα 300!

Στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις και θα έχουν βρεθεί λύσεις από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάταξη της χώρας μας στην ετήσια διεθνή έκθεση για την ανταγωνιστικότητα, επισημάνθηκε ότι αναμένεται να καταταγεί σε υψηλότερα επίπεδα φέτος. Ωστόσο, η έλλειψη γρήγορων αποφάσεων από τα Υπουργεία μάς κατατάσσει και πάλι χαμηλότερα από εκεί που θα μπορούσαμε να είμαστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όχι στην πλήρη απευλευθέρωση επαγγελματικών μισθώσεων, θα πει ο Χατζηδάκης στην Τρόικα

Και επισήμως η τρόικα βάζει στο τραπέζι τους πλειστηριασμούς

Η τρόικα ”φούσκωσε” την ύφεση για να μην χαλαρώσουμε!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε