Πολιτική

Παπακωνσταντίνου: Διασκεδάζω με όσους προέβλεπαν χρεοκοπία

Τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ, διαψεύδει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα", ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σ΄ερώτηση αν “θα ήταν πιο εύκολο να βγείτε από το Ευρώ, όπως συμβουλεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel;” , ο υπουργός οικονομικών δηλώνει: “Όχι, είναι αδύνατον. Πρώτα απ΄ όλα διότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τη έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές: Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύναμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποντίζονταν και θα πέφταμε σε μια ύφεση πολεμικής περιόδου”.

“Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μια καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ’ αυτού του ενδεχομένου, στις χώρες του Βορρά. Οι αναλυτές που πέρυσι έγραφαν ότι θα πτωχεύαμε, με διασκεδάζουν. Τώρα γράφουν: οκ, δεν συνέβη, αλλά θα δείτε: θα συμβεί τα επόμενα χρόνια”, προσθέτει.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: “Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες. Αν η Ελλάδα επέβαλλε, μονομερώς, απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό, για το τραπεζικό σύστημα, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες”, τονίζει ο υπουργός οικονομικών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει, δε, ότι “όλες οι σχετικές θεωρίες που αναπτύσσονται, αφορούν χώρες που στο παρελθόν, βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση” και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, “ένας από του κυριότερους κινδύνους θα ήταν οι αλυσιδωτές συνέπειες για άλλες χώρες”.
 
Αναφερόμενος στα κύρια, πρακτικά, προβλήματα, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο κύριος Παπακωνσταντίνου τονίζει: “Θα υπήρχε σίγουρα πρόβλημα σε ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων. Όποιος μιλά για αναδιάρθρωση δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τα δομικά προβλήματα. Εμείς ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αυτό είναι το βασικό θέμα”.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή της χώρας μας στην αγορές, ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας στην “Λα Στάμπα”, εκτιμά ότι “έξι μήνες είναι τεράστιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω-προσθέτει- ότι μετά το Καλοκαίρι, όταν θα έχουμε προχωρήσει με το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεων, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει”.

Ως εναλλακτική, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι “υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει, κανείς, να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης τα ομόλογά μας, από την πρωτογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειαζόμαστε για το 2012, θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Θα τα καταφέρουμε, διαφορετικά, υπάρχει ένα αλεξίπτωτο”.

Στην ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας “θα ήσασταν διατεθειμένοι να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθειες, αν σας ζητηθεί;”, ο επικεφαλής του υπουργείου εθνικής οικονομίας απαντά ότι “πολλοί ξεχνούν ότι το 2010 υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εν μέσω ύφεσης. Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα 26 δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά, από τώρα μέχρι το 2015”. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα της στέγασης, το αντιμετωπίζουμε με στοχευμένα μέτρα
«Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνολικά 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση», σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό Onside της ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Σωκράτης Φάμελλος για τη μήνυση από την Ομάδα Αλήθειας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί νοικοκύρης»
«Η μήνυση εναντίον μου, που προανήγγειλε η Ομάδας Αλήθειας, ο μηχανισμός προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου – Θα πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο
Η αξιολόγηση θα γίνεται την περίοδο Απριλίου - Μαΐου και την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου και θα αφορά υπηρεσίες του κεντρικού κράτου, ψηφιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης υπηρεσιών του Δημοσίου 12