Οικονομία

Πέρασε το “σκληρό πακέτο” – Έκλεισαν τα μέτρα – 11,5 δισ. περικοπές και 2 δισ. νέοι φόροι για όλους

- Είπε “ναι” ο Σαμαράς, αύριο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
- Συνάντηση Στουρνάρα με Βενιζέλο-Κουβέλη σήμερα
- Ποια μέτρα “κλείδωσαν” ήδη, ποια είναι τα κρυφά

Ουσιαστικά τα μέτρα έχουν κλείσει. Ο Αντώνης Σαμαράς μετά από πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως.

Το πακέτο που περνάει είναι το πιο σκληρό απ’ όσα προέβλεπαν τα σενάρια, είναι το πακέτο που η τριμερής της κυβέρνησης θα ήθελε να αποφύγει, αλλά η τρόικα είχε άλλη γνώμη.

Έτσι σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει του άλλους δυο αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση ώστε αύριο στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο για τους φορολογούμενους.

Με την κοινωνική οργή δεδομένη και τον κόσμο στους δρόμους (διαβάστε εδώ) όλα δείχνουν πως το πογκρόμ μειώσεων δεν αποφεύχθηκε.

Μόνο ελάχιστα μέτρα έμειναν απ’ έξω και αυτά δεν είναι άλλα απ’ τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου και το χαράτσι σε όσους έχο7υν στην κατοχή τους ακίνητα και τα νοικιάζουν.

Επί της ουσίας μιλάμε για μέτρα 13,5 δισεκατομμυρίων καθώς εκτός απ’ τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. στο πακέτο περιλαμβάνεται και το νέο φορολογικό με επιπλέον 2 δισ. φόρων.

Κάπως έτσι πέρασαν τα μέτρα για περικοπή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και των αντίστοιχων συντάξεων, όπως και των επικουρικών σε όλα τα ταμεία.

Παράλληλα πέρασαν όλες οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Οι περικοπές επιδομάτων σε όλα τα επίπεδα κλείδωσαν, πλην εκείνων που αφορούν στα επιδόματα ειδικών κατηγοριών.

Οι απολύσεις μπορεί να αποφεύχθηκαν στο δημόσιο, μπήκε μπροστά όμως η νέου τύπου εφεδρεία.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, αφού δέχθηκαν και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ότι το ποσό εξοικονόμησης είναι 1 με 1,1 δισ. και η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη.

Ταυτόχρονα και για την εξοικονόμηση επιπλέον χρημάτων η κυβέρνηση “κλείδωσε” την κατάργηση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, αλλά και την αλλαγή στις κλίμακες φορολόγησης.

Νεφελώδες παραμένει ακόμη το καθεστώς που αφορά στη νέα φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, παρά τις διαρροές για αύξηση του αφορολόγητου, αλλά και αλλαγή στις κλίμακες με φοροελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Δεδομένη όμως θα πρέπει να θεωρείται η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους.

Διαβάστε επίσης:
Όλη η χώρα στους δρόμους – Πανελλαδική απεργία κατά των νέων σκληρών μέτρων

Υπουργείο Οικονομικών: Το 50% του βασικού μισθού θα παίρνουν αρχικά όσοι βγαίνουν στην σύνταξη από το 2013

Ο Στουρνάρας έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης στην τρόικα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η UniCredit αυξάνει τη συμμετοχή της στην Alpha Bank στο 26% – Ψήφος εμπιστοσύνης στην τράπεζα και την ελληνική οικονομία
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εποπτικών εγκρίσεων που έχει ήδη ζητήσει η UniCredit ώστε να δύναται να φτάσει μέχρι το 29,99% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank
ATM της Unicredit
Απάντηση Τσάπαλου στον Guardian: Οι Έλληνες εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν θερινές διακοπές
Η πιο πρόσφατη έκδοση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιουλίου 2025, καταγράφει ότι τα ταξίδια και οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων κατοίκων σε ταξίδια αναψυχής και διακοπών έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2021, ανέφερε ο Όμηρος Τσάπαλος
Όμηρος Τσάπαλος 13
Στρατηγική Συναλλαγή LAMDA – Όμιλος ION ύψους €450 εκατ. για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon
H συμφωνία αυτή ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα του Έργου του Ελληνικού και ενδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη ως επιχειρηματικού προορισμού μεγάλης κλίμακας
Ο Οδυσσέας Αθανασίου CEO της LAMDA Development