Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Tα 4 ψηφιακά «όπλα» του ΥΠΟΙΚ κατά της φοροδιαφυγής

Tα 4 ψηφιακά «όπλα» του ΥΠΟΙΚ κατά της φοροδιαφυγής
Φωτογραφια_Eurokinissi

Τέσσερα ψηφιακά “όπλα” κατά της φοροδιαφυγής επιστρατεύει το ΥΠΟΙΚ στα πλαίσια του φορολογικού νομοσχεδίου, για το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα, στο “οπλοστάσιο” του ΥΠΟΙΚ  κατά της φοροδιαφυγής έχει λάβει αναβαθμισμένη θέση η χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία. Ο λόγος για τα εξής εργαλεία:

1. Διεύρυνση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου

  Πέρα από τις περιπτώσεις που ορίζει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου στις περιπτώσεις που:

– δηλώνεται ζημία για 3 τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης για να καλύπτει τις υποχρεώσεις της,

– υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων,

-ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, κατόπιν 2 προσκλήσεων.

2. Κάμερες στους ελέγχους

Με στόχο την περισσότερη διαφάνεια, προβλέπεται η καταγραφή με κάμερες των ελέγχων που διενεργούνται εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων. Το υλικό θα καταστρέφεται μετά από 6 μήνες. Επίσης, θα είναι δυνατή η καταγραφή των προγραμματισμένων συναντήσεων των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Το υλικό αυτό θα παραμένει στα αρχεία της ΑΑΔΕ για μία πενταετία. Εξάλλου, θα μπορούν να εγκατασταθούν και χρησιμοποιηθούν κάμερες κατά τη διενέργεια των τελωνειακών ελέγχων.

3. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024

Έως το τέλος του 2024, ηλεκτρονική τιμολόγηση θα γίνει καθολική και υποχρεωτική. Παράλληλα προβλέπονται εκτεταμένα κίνητρα για όσους θα επιλέξουν να την εφαρμόσουν νωρίτερα. Τα κίνητρα θα είναι τα εξής: Ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα 3 χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια τους τα οποία διαβιβάζονται στην myDATA.

4. MyData

Από το επόμενο έτος γίνεται υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα MyData. Εφεξής, τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

– Αν ο εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις των παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, το πρόστιμο ισούται με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250€ σε ημερήσια βάση και τις 100.000 € ανά φορολογικό έτος,

– αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 250€ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος. Για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 500€ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση.

– αν ο εκδότης διαβιβάσει σύνοψη παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, το πρόστιμο ανέρχεται στο 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου,

– αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, επιβάλλεται πρόστιμο 100€ για κάθε μη διαβίβαση, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500€ ημερησίως και τις 20.000€ ανά φορολογικό έτος

– αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, το πρόστιμο ανέρχεται σε 100€ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου. Υπάρχουν, επίσης, προβλέψεις για εκπρόθεσμη διαβίβαση στοιχείων με πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης. Τέλος, αν εντός 5ετίας διαπραχθεί η ίδια παράβαση από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου, τότε τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια που έχουν αναφερθεί ανά φορολογικό έτος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις