Κυριακή, 2 Ιουν.
23oC Αθήνα

Βενιζέλος και Στουρνάρας επιμένουν πως η τρόικα θα έρθει – Από τα έσοδα θα κριθεί εάν θα βελτιώσουν το φόρο ακινήτων

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου: Ψευδές το τηλεγράφημα του Reuters
– Για τον φόρο στα ακίνητα δήλωσαν πως θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα αιτήματα όλων των βουλευτών
– Ο Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters ότι παγώνει η επίσκεψη της τρόικας
 Αξιωματούχος αναφέρει: Μέτρα θα μπουν γιατί είναι η μόνη λύση – Πρόκειται για κακή επικοινωνία με το κοινό τους
– Δεν βλέπουν λύσεις στα δύο προαπαιτούμενα: αμυντικές βιομηχανίες και διαθεσιμότητα
 Reuters: Κανείς από την τρόικα δεν θέλει να πάει εκεί γιατί κανείς δεν τους θέλει

Ένα περίεργο κρυφτούλι παίζεται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, καθώς παραμένει άλυτο μυστήριο εάν τελικά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα ή τελικά θα κρατήσουν σκληρή γραμμή και θα αναβάλλουν για άλλη μία φορά την επίσκεψή τους. 

Το σίγουρο είναι πως αυτές οι ύποπτες διαρροές περί ανεξέλεγκτης εμπλοκής με την τρόικα, δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το κλίμα, ενώ χιλιάδες πολίτες μένουν με την αγωνία των επόμενων εξελίξεων που σαφώς και θα επηρεάσουν τη ζωή τους. 

Και ενώ επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για το εάν θα έρθει ή όχι η τρόικα στην Αθήνα, το Reuters που συνήθως διαρρέει τις προθέσεις της τρόικας, αναφέρει πως παγώνει η επίσκεψή τους, η Αθήνα υποστηρίζει πως έχουν κανονικά ραντεβού την Τρίτη, ενώ η Κομισιόν ως άλλη Πυθία έβγαλε χρησμό. 

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε προ ολίγου, ερωτηθείς σχετικώς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η θέση των Βρυξελλών όσον αφορά την διαπραγμάτευση της Τρόικας με την Ελλάδα παραμένει η ίδια. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα «ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Τα θέματα του νέου φόρου ακινήτων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Για το φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «μέσα στο πλαίσιο των εσόδων που θέλουμε θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Κ.Ο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό και ελπίζει η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Επίσης σε σύντομη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ήταν ψευδές και ανακριβές το τηλεγράφημα του Reuters ότι δεν θα ερχόταν η τρόικα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Για το ίδιο θέμα, μετά από σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη Τρίτη.

Το ύποπτο τηλεγράφημα του Reuters

Το τηλεγράφημα που μετέδωσε το Reuters ανέφερε πως υπάρχει η πρόθεση των επιθεωρητών της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να αναβάλλουν την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ελλάδα εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές με την Αθήνα για το δημοσιονομικό κενό 2 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014. 

«Υπάρχουν μεγεθυνόμενες διαφορές μεταξύ Αθηνών και τρόικας», είπε στο Ρόιτερς αξιωματούχος των Βρυξελλών, επισημαίνοντας πως η προσεχής επίσκεψη των επιθεωρητών παγώνει.

«Οι Έλληνες λένε: “κάνουμε αρκετά” και η τρόικα λέει πως χρειάζονται νέα βήματα για να κλείσει (σ.σ. το κενό) στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

«Κανείς τους δεν θέλει να πάει γιατί κανείς δεν τους θέλει εκεί», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Η τρόικα κάνει λόγο για 2 δισεκ. ευρώ. Η Ελλάδα μιλάει για κάλυψή τους μέσω ενός καλύτερου ελέγχου στις εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση. Λένε όχι άλλα μέτρα», επισημαίνει από την πλευρά του ανώτατο στέλεχος της ευρωζώνης.

«Η λύση είναι νέα μέτρα. Αυτό και θα συμβεί φυσικά. Πρόκειται για ένα θέμα κακής επικοινωνίας με το δικό τους το κοινό», πρόσθεσε.

Ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτει πως ακόμη υπάρχει λόγος για να βρεθεί μία λύση, καθώς η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει την επόμενη δόση του δανείου τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι δανειστές δεν είναι ακόμα πεπεισμένοι ότι η Αθήνα μπορεί να φέρει σε πέρας μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, που είχε υποσχεθεί να ολοκληρώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου κι ακόμη παραμένουν ανεκπλήρωτες, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη προγραμματισμένη δόση του 1 δισεκ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ύποπτη η τρόικα – Δεν έπρεπε να μειωθεί ο κατώτατος μισθός

Επικεφαλής της ομάδας που θα ελέγχει την τρόικα ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα κυβέρνησης τρόικας – Reuters: Δεν έρχονται στην Αθήνα – ΥΠΟΙΚ: Την Τρίτη έχουμε ραντεβού μαζί τους

Διαβεβαιώσεις από Βρούτση και διοικητές ταμείων ότι θα πείσουν την τρόικα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε