Οικονομία

ΑΔΜΗΕ: «Χρονιά ρεκόρ» το 2023 για την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα

Ιστορικό υψηλό κατέγραψε το 2023 η παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αέρα – ήλιο) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%.

Ειδικότερα όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η ανάπτυξή τους είναι αλματώδης, κατά τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας. Το 2023 η ετήσια παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας. Αγγίζοντας τις 21,35 TWh, ήταν αυξημένη κατά 147% σε σχέση με την ετήσια ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ το 2014 (8,64 TWh). Τον Αύγουστο του 2023, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη, μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος (2,25 ΤWh).

Ακόμη, αξίζει να επισημανθεί πως -για πρώτη φορά- η παραγωγή ΑΠΕ κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πάνω από τις 1,5 ΤWh ανά μήνα. Αναφορικά με τη ζήτηση, κατά την τελευταία δεκαετία η κάλυψη της συνολικής ζήτησης από παραγωγή ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 151%, φτάνοντας το 2023 σε ποσοστό άνω του 43%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, το περασμένο έτος η συμμετοχή του λιγνίτη στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα συρρικνώθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας ιστορικό ελάχιστο με 10,1%. Η μείωση αυτή αντανακλά τη σημαντική πρόοδο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της χώρας – δεδομένου ότι το 2014 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ξεπερνούσε το 54%- και τη συνεχή ανοδική πορεία μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε: «Η περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό δυναμικό μας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Κι αυτό, διότι πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν, δραστικά, στην πράσινη μετάβαση, στις καλύτερες τιμές ρεύματος, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε γι’ αυτό το σκοπό αποδίδουν καρπούς και αυτό αποτυπώνεται στα πρόσφατα, εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, από τα οποία προκύπτει πως την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 147% η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει στην ταχύτατη ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια χορηγώντας έγκαιρα όρους σύνδεσης και συνδέοντας με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό τους νέους σταθμούς ΑΠΕ που κατασκευάζονται. Μέσα από το δεκαετές επενδυτικό του πλάνο, ύψους 5 δισ. ευρώ, ο Διαχειριστής αναπτύσσει συνεχώς το ηλεκτρικό σύστημα, αυξάνοντας τον ηλεκτρικό χώρο από 18 GW σήμερα σε 29 GW το 2030, κάτι που θα επιτρέψει την εισαγωγή ακόμα περισσότερων μονάδων ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς διασυνδέσεις που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ισχυρό εξαγωγέα ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Νέα διπλή πληθωριστική θηλιά στην οικονομία: Μετά τα ενοίκια, την ανηφόρα παίρνουν ξανά και τα τρόφιμα στα super markets
Μεταξύ Ιουλίου 2024 – Ιουλίου 2025, η τιμή των φρούτων αυξήθηκε εντυπωσιακά, συγκεκριμένα κατά 19,3%, η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά το αστρονομικό ποσοστό του 16,8%, ενώ των νωπών ψαριών αυξήθηκαν κατά 7% και των κρεάτων (γενικά) κατά 6,2%
Προϊόντα Supermarket 2
Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο Κοζάνης – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
Η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά θα διατεθεί αποκλειστικά για τη λειτουργία υποδομών που δεν χρησιμοποιούνται για οικονομικές δραστηριότητες
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης 2