Οικονομία

Αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων από τις τράπεζες τον Οκτώβριο

"Άνοιξε" η ψαλίδα των επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων τον Οκτώβριο στο 4,13%. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αντανακλά την αύξηση του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων κατά 0,15% στο 5,36% σε συνδυασμό με την μείωση κατά 0,09% του μέσου επιτοκίου καταθέσεων στο 1,23%.

Πιο αναλυτικά, το μέσο το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στο 1,94%.

Από την άλλη πλευρά όμως, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,36%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μέσου επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για ποσά μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,48%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος αυξήθηκε κατά 0,17% και διαμορφώθηκε στο 7,22%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια υποχώρησε οριακά και διαμορφώθηκε στο 6,58%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,25%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 0,05% στο 6,01%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 0,08% στο 5,30% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης στο 5,63%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 0,13% και διαμορφώθηκε στο 2,98%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΔΥΠΑ: 36.778 άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης το α΄ εξάμηνο του 2025
Τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ παρέχουν νέες θέσεις εργασίας, απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και ειδικά προγράμματα, ενώ περιλαμβάνουν πολλές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ
Large group of business people waiting for a job interview.