Οικονομία

Δεν “βλέπει” Grexit ακόμη και σε περίπτωση χρεωκοπίας ο αντιπρόεδρος ΕΚΤ

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, ακόμη και σε περίπτωση χρεωκοπίας, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κονστάντσιο δήλωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» και υπογράμμισε τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας για την Ελλάδα.

«Η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μίας χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συζήτησε το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι τίποτε από τα δύο δεν σημαίνει αναγκαστικά την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Εάν συμβεί μία χρεοκοπία… η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει», δήλωσε , σημειώνοντας ότι έχει υποδειχθεί στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο κράτος για να αποφύγουν «ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που θα αφορά στο κράτος».

«Εάν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει αυτόματες συνέπειες όσον αφορά στις τράπεζες, εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα που γίνονται αποδεκτά», δήλωσε ο Κονστάντσιο.

«Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να θεσπισθούν μόνο αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι προσωρινοί και για εξαιρετική κατάσταση. «Όπως είδατε στην περίπτωση της Κύπρου, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν σήμαναν την έξοδο από το ευρώ», σημείωσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ευρωπαϊκό δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία – «Αγοράστε όπλα από μας» λέει η ΕΕ
Η ΕΕ καλύπτει το κενό της αμερικανικής βοήθειας με δάνειο – μαμούθ 90 δισ. ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα σε ευρωπαϊκά όπλα και αφήνοντας «παράθυρο» εξαιρέσεων μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης
REUTERS
Στο 4,9% η ανεργία παγκοσμίως το 2026 – Σε έλλειψη οι αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας
O ILO επισημαίνει ότι, παρά τη συγκράτηση των ποσοστών ανεργίας, οι νέοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, ενώ αυξανόμενοι κίνδυνοι προκύπτουν από την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης
Euro banknotes and coins in front of the national flag of Greece