Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Deutsche Bank: Λίγες οι καλές επιλογές για την Ελλάδα – Τα σενάρια των διαπραγματεύσεων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αν και το βασικό σενάριο παραμένει η εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας, το ρίσκο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων παραμένει υψηλό εκτιμά η Deutsche Bank.

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, σε ανάλυσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υποστηρίζει πως πλέον οι καλές επιλογές που έχουν απομείνει για την Ελλάδα είναι λίγες και πως η πρόοδος από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχουν βαλτώσει.

Την ίδια ώρα, εκτιμά πως είναι πιθανή η διενέργεια δημοψηφίσματος για τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της ευρωζώνης, λόγω των πολιτικών και οικονομικών πιέσεων που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτά είναι τα τρία εναλλακτικά σενάρια των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα απαιτεί δύο βήματα.

Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να εκπληρωθούν προτού γίνουν οι εκταμιεύσεις. Το δεύτερο είναι η συμφωνία να περάσει από την ελληνική Βουλή, επιτρέποντας την εκταμίευση της χρηματοδότησης. 

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, η Deutsche Bank εκτιμά πως είναι τρία: καμία συμφωνία και αναστολή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, πλήρης συμφωνία που ακολουθείται από επικύρωση στη Βουλή ή απρόθυμη συμφωνία που ακολουθείται από δημοψήφισμα.

Το πρώτο σενάριο, που θα είναι και η χειρότερη έκβαση και για τις δύο πλευρές, προκύπτει ύστερα από κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ή ανικανότητα ολοκλήρωσης των συνομιλιών προτού τελειώσει η χρηματοδότηση. Αυτό που θα το πυροδοτούσε, θα ήταν μια αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της, οδηγώντας με τη σειρά της την ΕΚΤ να αναστείλει την επιλεξιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την de facto αναστολή του συστήματος πληρωμών Target 2.

Δεδομένων των πολύ αρνητικών επιπτώσεων ενός τέτοιου αποτελέσματος στην εγχώρια οικονομία καθώς και στην ελληνική κοινή γνώμη, η Deutsche Bank θεωρεί ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι άκρως ανεπιθύμητο για την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με την εναλλακτική λύση της νέας δημοσιονομικής σύσφιξης και μιας σφιχτής χρηματοδοτικής κατάστασης που αφήνει πολύ λίγο χρόνο για παράταση των διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο σενάριο, είναι η πλήρης συμφωνία και επικύρωση από τη Βουλή, θα ήταν η λιγότερο διασπαστική έκβαση από οικονομική και χρηματοδοτική άποψη, ωστόσο εγείρει δύο ερωτήματα. Πρώτον, εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόθυμη να υποστηρίξει άνευ όρων μια τέτοια συμφωνία μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Δεύτερον, εάν θα είναι αποδεκτή στους ΑΝΕΛ καθώς και στα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πιο ηχηρή ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα με τον Π. Λαφαζάνη, έχει ήδη εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες της για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με βάση αυτή την εναλλακτική, θα ήταν πιθανή μια απώλεια βουλευτών από την κυβέρνηση. Καθώς η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις 11 βουλευτών, θα βρισκόταν σε κίνδυνο, ωστόσο η συμφωνία είναι πιθανό ότι θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή, δεδομένου ότι οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα τη στηρίξουν.

Αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα απαιτούσε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης (με ή χωρίς τον τωρινό πρωθυπουργό) ή στην χειρότερη περίπτωση νέες εκλογές, με την αβεβαιότητα να είναι απίθανο να οδηγεί σε εκταμίευση κεφαλαίων από τους πιστωτές μέχρι να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα.

Το τρίτο σενάριο, είναι εναλλακτική, απρόθυμη συμφωνία και δημοψήφισμα, η απαίτηση για συμβιβασμό με την Ευρώπη σε συνδυασμό με την ανάγκη για απάντηση στην έντονη πολιτική πίεση, ίσως είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ένα δημοψήφισμα. Η ανάγκη να αποφευχθούν capital controls θα οδηγούσε σε μια «απρόθυμη» συμφωνία με τους θεσμούς, με την ανοιχτή αναγνώριση ότι αυτό δεν πληροί τις εκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, αλλά είναι μάλλον το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τότε να υποβάλει μια τέτοια συμφωνία σε δημοψήφισμα, μια έκβαση η οποία οδηγεί σε σειρά ζητημάτων. Πρώτον, εάν είναι δυνατή η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι το ελληνικό σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Δεύτερον, εάν η ελληνική κυβέρνηση θα υποστήριζε το δημοψήφισμα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε την προοπτική ενός δημοψηφίσματος σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει ότι θα αποτελούσε επιλογή εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί τόσο η πολιτική αφήγηση όσο και τα ερωτήματα που θέτει ένα δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει. Η πιο πιθανή έκβαση είναι αυτή μιας «απρόθυμης» κυβερνητικής υποστήριξης, με ένα δημοψήφισμα για μια συμφωνία (και εμμέσως για την ιδιότητα μέλους του ευρώ) και στη συνέχεια την προσέλκυση ευρείας στήριξης από όλα τα άλλα μετριοπαθή κόμματα.

Πηγή: capital.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε