Διεθνή

Fed: Σταθερά κράτησε τα επιτόκια τον Ιανουάριο μετά από τρεις συνεχόμενες μειώσεις

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αψήφησε την απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για «άμεσες μειώσεις επιτοκίων»

Σταθερά κράτησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης νομισματικής πολιτικής για τον μήνα Ιανουάριο σήμερα (29.01.2025).

Συγκεκριμένα, μετά από τρεις συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων, η Fed έβαλε μια παύση στις κινήσεις, κρατώντας τα στο εύρος-στόχο 4,25% έως 4,5%, αντιστεκόμενη στις πιέσεις για συνέχιση των μειώσεων μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει μια αμφιλεγόμενη σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ που χρονολογείται από την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα «απαιτήσει την άμεση μείωση των επιτοκίων».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διπλή εντολή από το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την ανεργία, κυρίως με την αύξηση ή τη μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου δανεισμού αναφοράς της, επηρεάζοντας το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η αμερικανική οικονομία πηγαίνει αρκετά καλά, με ισχυρή ανάπτυξη, μια λίγο-πολύ υγιή αγορά εργασίας και σχετικά χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος ωστόσο παραμένει «κολλημένος» πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed για 2%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Reuters: Η ΕΚΤ υποστηρίζει την απλοποίηση των τραπεζικών κανόνων
Την Πέμπτη (11.12.25), ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων που στοχεύει σε λιγότερες, αντί για χαμηλότερες, απαιτήσεις για το κεφάλαιο των τραπεζών, ώστε να προστατευτούν από πιθανούς κραδασμούς
Τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
HΠΑ: Έρχονται αποζημιώσεις στους επενδυτές της ρωσικής Lukoil με χρήματα από την πώληση της
Οι Αμερικανοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια όταν αναγκάστηκαν πρώτα να παγώσουν και στη συνέχεια να διαγράψουν τις μετοχές τους σε ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lukoil, μετά την έναρξη του ρωσο - ουκρανικού πολέμου
Ένας φακός αερίου φαίνεται δίπλα στην πινακίδα της εταιρείας Lukoil στην πλατφόρμα πετρελαίου Filanovskogo στην Κασπία Θάλασσα.
Η Βουλή της Γερμανίας εγκρίνει παραγγελίες στρατιωτικού εξοπλισμού 52 δισ. ευρώ
22 δισ. ευρώ για βασικό στρατιωτικό εξοπλισμό και ένδυμα, 4,2 δισ. ευρώ για οχήματα μάχης πεζικού Puma, 3 δισ. ευρώ για πυραύλους και εκτοξευτές αναχαίτισης αεράμυνας Arrow 3 και 1,6 δισ. ευρώ για δορυφόρους επιτήρησης
Γερμανικός στρατός σε εκπαίδευση