Σάββατο, 15 Ιουν.
29oC Αθήνα

Ηνωμένο Βασίλειο – Πρόωρες εκλογές: Τι ρόλο έπαιξε o υψηλότερος του αναμενομένου πληθωρισμός

Ηνωμένο Βασίλειο – Πρόωρες εκλογές: Τι ρόλο έπαιξε o υψηλότερος του αναμενομένου πληθωρισμός

Πριν τις σημερινές (22.05.24) ανακοινώσεις του Συντηρητικού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, περί πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Απριλίου, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε μάλλον απογοητευτικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό καθώς “έτρεξε” τον Απρίλιο με 2,3% έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 2,1%.

Σύμφωνα μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg, o ισχυρότερος του αναμενόμενου βρετανικός πληθωρισμός ώθησε τους traders να μειώσουν απότομα τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στέρησε από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ μια “τοτεμική” οικονομική νίκη.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, έναντι 2,1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Ενώ τα στοιχεία έθεσαν τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για πληθωρισμό 2% σε απόσταση αναπνοής και ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε να εκδηλώνεται η κρίση του κόστους ζωής πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ήταν στο ανώτερο άκρο αυτού που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Οι επενδυτές αποσύρθηκαν από τα στοιχήματα για χαλάρωση από την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), εξαλείφοντας σχεδόν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, η οποία ήταν στο παιχνίδι μόλις χθες. Οι traders τώρα δεν αποτιμούν πλήρως την πρώτη κίνηση της κεντρικής τράπεζας πριν από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) του Η.Β. (12 Απριλίου), σε αναπτυξιακή τροχιά για δεύτερο διαδοχικό μήνα βρέθηκε τον Φεβρουάριο 2024 η οικονομία της Βρετανίας, ενισχύοντας τις ελπίδες πως εξέρχεται από το έδαφος της «τεχνικής ύφεσης» μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα (του 2023) που καταγράφηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ. Ειδικότερα, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,1% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ρυθμό 0,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Το βρετανικό ΑΕΠ έλαβε σημαντική ώθηση από την ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης (+1,1%), ενώ ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 0,1%. Οι μετρήσεις του Φεβρουαρίου ενισχύουν τις πιθανότητες πως η οικονομία της Βρετανίας θα κλείσει με θετικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics για την Βρετανία, Paul Dales, να εκτιμά πως μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ τον Μάρτιο θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,4% στο α’ τρίμηνο, τη στιγμή που η ΤτΑ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις