Διεθνή

JPMorgan: Πιθανό αποτέλεσμα των δασμών η ύφεση στις ΗΠΑ

Ο Ντάιμον δήλωσε ότι, αν και δεν έχει δει ακόμη αύξηση των χρεοκοπιών, τις αναμένει

Στην σκιά των εξελίξεων με την αύξηση των δασμών να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμς Ντάιμον δήλωσε ότι η ύφεση είναι «πιθανό αποτέλεσμα» της αναταραχής που συνδέεται με τους δασμούς του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Κανείς δεν το εύχεται αυτό, αλλά ελπίζουμε ότι, αν υπάρξει, θα είναι σύντομη», δήλωσε σήμερα (9.4.2025) ο Ντάιμον στο Fox Business. «Η διευθέτηση αυτών των δασμολογικών και εμπορικών ζητημάτων θα ήταν ένα καλό πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Ο Ντάιμον δήλωσε ότι, αν και δεν έχει δει ακόμη αύξηση των χρεοκοπιών, τις αναμένει. «Δεν είχαμε καμία επιβράδυνση ή πραγματική ύφεση – επί Covid ήταν τόσο σύντομη που σχεδόν δεν τη συμπεριλαμβάνω – εδώ και τόσο καιρό, που αν τα επιτόκια ανέβουν λίγο και ο πληθωρισμός είναι επίμονος και τα πιστωτικά spreads ανοίγουν, πράγμα που θα συμβεί, νομίζω ότι θα δούμε περισσότερα πιστωτικά προβλήματα από όσα έχει δει ο κόσμος εδώ και πολύ καιρό», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (7.4.2025), ο Ντάιμον προέτρεψε σε μια γρήγορη επίλυση των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με τους δασμούς «επειδή ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις αυξάνονται σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου και θα ήταν δύσκολο να αντιστραφούν».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δασμούς 10% για όλους τους εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ και πρόσθετους «αμοιβαίους» συντελεστές για δεκάδες άλλους που η κυβέρνηση προσδιόρισε ως έχοντες υψηλούς φραγμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

Παράλληλα, ο Ντάιμον δήλωσε σήμερα ότι «είναι απολύτως λογικό για κάποιον να πει ότι το εμπόριο ήταν άδικο» και ότι η επίδειξη προόδου στις εμπορικές συμφωνίες είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Τραμπ για να ηρεμήσει τις αγορές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Αμφιβολίες για το έλλειμμα καθώς καθυστερεί ο προϋπολογισμός του 2026
Ο Λεκορνί δήλωσε ότι λυπάται που ορισμένοι βουλευτές δεν είχαν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία και ανέφερε ότι «Το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει προϋπολογισμό για τη Γαλλία πριν από το τέλος του έτους»
Euro banknotes and coins in front of the national flag of France
ΕΕ – Σύνοδος Κορυφής: Κόστα και Φον ντερ Λάιεν στηρίζουν τους αγρότες – Αναβολή υπογραφής Mercosur
O Κόστα επισήμανε ότι η προστασία των Ευρωπαίων αγροτών και της επισιτιστικής ασφάλειας αποτελεί θεμελιώδη στόχο της Ένωσης και θα αντιμετωπιστεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό
Forklift truck with boxes on pallet. Cargo