Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία: Νευρικές οι ευρωπαϊκές αγορές ενόψει της κάλπης την Κυριακή

Νευρικές είναι οι αγορές εν όψει τoυ πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Η Γαλλία βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κεφαλαιαγοράς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μετατόπιση προς τα δεξιά, γεγονός που ανησυχεί τις αγορές.

Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του ευρώ το 2012 σήμερα (28.06.24), ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των γερμανικών Bunds, του δείκτη αναφοράς για την ευρωζώνη, και των γαλλικών δεκαετών ομολόγων έφθασε τις 84 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Το spread είχε ήδη διευρυνθεί σημαντικά στις αρχές του μήνα, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες. Το αριστερό μπλοκ είναι πιθανό να τερματίσει στη δεύτερη θέση, ενώ το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν είναι πιθανό να έρθει μακράν τρίτο.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί την Κυριακή. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μόνο μετά από μια επαναληπτική ψηφοφορία στις 7 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο οι αντίπαλοι του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) θα ενωθούν και θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο, προκειμένου να αντιταχθούν στην ακροδεξιά.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην αγορά ενόψει των εκλογών είναι κάπως υπερβολικές: “Αυτή η νευρικότητα σχετικά με τις γαλλικές εκλογές είναι ειλικρινά υπερβολική”, δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Danske Bank.

Ο διαχειριστής του παρισινού χρηματιστηρίου Euronext έχει ήδη προειδοποιήσει για αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση νίκης των ακραίων κομμάτων. Ο κορυφαίος γαλλικός δείκτης CAC40 έχει υποχωρήσει περισσότερο από έξι τοις εκατό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Commerzbank, Ραλγ Σόλβεν (Ralph) Solveen, μια κρίση είναι πιθανή μόνο στην απίθανη περίπτωση νίκης της αριστερής συμμαχίας. Κατά τη γνώμη του, ο εθνικός προϋπολογισμός θα γινόταν ακόμη πιο επισφαλής αν υλοποιούνταν οι πολυάριθμες προεκλογικές τους υποσχέσεις: “Μια πλειοψηφία υπέρ των δεξιών λαϊκιστών θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις σε επίπεδο ΕΕ, αλλά δύσκολα σε κρίση χρέους”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Οι περισσότερες περικοπές Οκτωβρίου εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ λόγω τεχνητής νοημοσύνης και περικοπών δαπανών
Οι αμερικανικές εταιρείες, ανακοίνωσαν 153.074 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οφείλονται στους τομείς της τεχνολογίας και της αποθήκευσης
Xρηματοοικονομικά γραφήματα
Βρετανία: «Χιλιομετρικό φόρο» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συζητά η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στις 26 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ύψους 3 πενών (3,5 λεπτά του ευρώ) για κάθε μίλι (1,6 χλμ.)
Ηλεκτρικά οχήματα