Διεθνή

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Τριπλασιάζει τα δάνεια με στόχο τις επενδύσεις στην άμυνα της Ευρώπης

Η ΕΤΕπ αυξάνει το πεδίο χρηματοδότησης για τις τράπεζες από ένα δισεκατομμύριο σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ

Τριπλασίασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τον όγκο των πλαισίων δανείων της για σκοπούς άμυνας.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που προμηθεύουν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αμυντικού υλικού πρόκειται να επωφεληθούν. Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θέλει να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΤΕπ αυξάνει το πεδίο χρηματοδότησης για τις τράπεζες από ένα δισεκατομμύριο σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ισχύει για την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που προμηθεύουν μεγάλους Ευρωπαίους κατασκευαστές αμυντικού υλικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα (11.6.25) η τράπεζα ανάπτυξης της ΕΕ.

«Η ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης είναι κεντρικής σημασίας για την αποστολή μας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνιο. «Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση σε επίπεδα ρεκόρ και, μέσω δανεισμού και συνεργασιών με τράπεζες σε όλη την ΕΕ, διασφαλίζουμε ότι οι ΜΜΕ στην αλυσίδα εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται».

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση της ανάγκης για επενδύσεις στην καινοτομία, την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και τη στρατηγική αυτονομία σε περιόδους αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, υπάρχουν περισσότερες από 2.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ που είναι βασικοί προμηθευτές μεγάλων αμυντικών εταιρειών όπως η Airbus, η Thales, η Rheinmetall και η Leonardo.

Η Deutsche Bank λαμβάνει δάνειο

Η Deutsche Bank είναι η πρώτη τράπεζα που επωφελείται από το νέο πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσαν επίσης την Τετάρτη η ΕΤΕπ και η Deutsche Bank. Η ΕΤΕπ παρέχει στην Deutsche Bank δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό θα παράσχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδότηση και κεφάλαιο κίνησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για στρατιωτικές και αστυνομικές υποδομές, όπως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για στρατιωτικό προσωπικό.

Η ΕΤΕπ γενικά παρέχει το 50% του κεφαλαίου του προγράμματος, αλλά οι ίδιες οι τράπεζες φέρουν ολόκληρο τον κίνδυνο.

Με αυτό το δάνειο-πλαίσιο, η Deutsche Bank θα είναι σε θέση να παρέχει κεφάλαια σε πελάτες σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη, δήλωσε ο Fabrizio Campelli, επικεφαλής της Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Deutsche Bank. «Το μήνυμα είναι σαφές: Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας», δήλωσε ο Campelli.

Τον Μάρτιο, η ΕΤΕπ είχε ήδη αυξήσει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της αμυντικής χρηματοδότησης και είχε άρει το προηγούμενο ανώτατο όριο των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αμυντικές δαπάνες. Αυτό έδωσε στην τράπεζα ανάπτυξης της ΕΕ μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για όλους τους τύπους αμυντικής χρηματοδότησης.

Η ΕΤΕπ επέκτεινε επίσης το φάσμα των επιλέξιμων έργων «περιορίζοντας όσο το δυνατόν πιο στενά» τις απαγορευμένες δραστηριότητες χρηματοδότησης. Έκτοτε, η ΕΤΕπ έχει καταφέρει να χρηματοδοτήσει σχεδόν τα πάντα εκτός από όπλα και πυρομαχικά.

Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις σε στρατώνες, αποθήκες, χερσαία και εναέρια οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, συστήματα ραντάρ, δορυφόρους, τεχνολογίες άρσης ναρκών, τεχνολογίες κατά των παρεμβολών και πολλά άλλα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα