Διεθνή

Η ανάκαμψη του πληθωρισμού την Ισπανία φρενάρει τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα παρουσιάζει διακυμάνσεις στο εγγύς μέλλον

Ο πληθωρισμός της Ισπανίας επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο φέτος, παραμένοντας πάνω από το 2% για δεύτερο μήνα λόγω των βασικών επιδράσεων και ενισχύοντας την υπόθεση της σταδιακής μείωσης των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκαν (σ.σ. πληθωρισμός) κατά 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα (30.12.2024). Αυτό συγκρίνεται με 2,4% τον Νοέμβριο και είναι ισχυρότερο από τη μέση εκτίμηση του 2,6% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Ένας δείκτης των υποκείμενων πιέσεων που αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας και ορισμένων τροφίμων αυξήθηκε στο 2,6%. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αυτό το μήνα ότι, ενώ ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα κυμαίνεται γύρω από το τρέχον επίπεδό του βραχυπρόθεσμα, η έξαρση των τελευταίων ετών μπαίνει όλο και περισσότερο στον καθρέφτη.

Αυτό επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει το κόστος δανεισμού σε τέσσερις κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος και οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλες τέσσερις το 2025, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας προσέγγισης για τη χαλάρωση της πολιτικής – που γενικά αναφέρεται ως «σταδιακή».

Στην Ισπανία, η μεταβολή του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο οφειλόταν κυρίως στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες είχαν μειωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Η αναψυχή και ο πολιτισμός ήταν επίσης οδηγοί, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Οι περισσότερες περικοπές Οκτωβρίου εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ λόγω τεχνητής νοημοσύνης και περικοπών δαπανών
Οι αμερικανικές εταιρείες, ανακοίνωσαν 153.074 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οφείλονται στους τομείς της τεχνολογίας και της αποθήκευσης
Xρηματοοικονομικά γραφήματα
Βρετανία: «Χιλιομετρικό φόρο» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συζητά η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στις 26 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ύψους 3 πενών (3,5 λεπτά του ευρώ) για κάθε μίλι (1,6 χλμ.)
Ηλεκτρικά οχήματα