Διεθνή

Η Δανία προσπαθεί να περιορίσει στόλο δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Η Δανία προσπαθεί να περιορίσει έναν λεγόμενο σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα (17.6.2024) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με τη Μόσχα.

Η Ρωσία στέλνει περίπου το ένα τρίτο του μεταφερόμενου διά θαλάσσης πετρελαίου της που προορίζεται για εξαγωγές, ή 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς, μέσω των στενών της Δανίας που χρησιμεύουν ως πύλη στη Βαλτική, άρα οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσουν οι προμήθειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και να πλήξει τη ρωσική οικονομία.

Αφότου χώρες της Δύσης επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, στην προσπάθεια να αποκόψουν κρίσιμης σημασίας κεφάλαια για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, η Ρωσία στηρίζεται σε έναν στόλο δεξαμενόπλοιων που είναι συχνά παλιά και ασφαλίζονται σε χώρες εκτός Δύσης.

Η Δανία συγκέντρωσε μια ομάδα συμμαχικών χωρών προκειμένου να αξιολογήσουν μέτρα με στόχο αυτόν τον σκιώδη στόλο, δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters. Δεν είπε τι μέτρα εξετάζονται.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση πως ο σκιώδης στόλος είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πως απαιτούνται διεθνείς λύσεις», είπε ο Λόκε Ράσμουσεν. «Είναι σημαντικό οποιαδήποτε νέα μέτρα να μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και να είναι νομικά βάσιμα από πλευράς διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Οι χώρες που ενεπλάκησαν στις συνομιλίες περιλάμβαναν άλλες χώρες της Βαλτικής και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο υπουργός. Η Δανία ανησυχεί πως τα παλιά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο από τα στενά της αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Δανία δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια. Την είδηση μετέδωσαν η δανική εφημερίδα Information και το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Danwatch.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Καναδάς: Καταργούνται από 1ης Σεπτεμβρίου οι ανταποδοτικοί δασμοί στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα – Εξαιρούνται οχήματα, χάλυβας και αλουμίνιο
Με τον τρόπο αυτόν ο Καναδάς ανταποκρίνεται στις εξαιρέσεις που χορήγησε στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον στα καναδικά προϊόντα
People are silhouetted in front of the Canadian national flag at the Palais des Congres in Montreal, Quebec, Canada October 21, 2019.
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
Εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις στους δασμούς, τα αυξημένα έσοδα θα συρρικνώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα κατά 3,3 τρισ. δολάρια και θα μειώσουν τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για το ομοσπονδιακό χρέος της κατά 0,7 τρισ. την επόμενη δεκαετία
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
ΕΕ: Επενδύσεις ύψους 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων
Τα 13 έργα, στα οποία συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, τοπικές αρχές, σχολεία και επιχειρήσεις, «θα αποφέρουν ευρύ φάσμα οφελών για τους ωκεανούς και τα ύδατα στην ΕΕ και όχι μόνο»
Santorini island, Greece
Πάουελ (Fed): Οι μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι ενδέχεται να δικαιολογούν την προσαρμογή των επιτοκίων
«Η σταθερότητα του ποσοστού ανεργίας και άλλων δεικτών της αγοράς εργασίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς εξετάζουμε αλλαγές στη στάση της πολιτικής μας», δήλωσε ο Πάουελ
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a press conference following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee on interest rate policy in Washington, U.S., September 18, 2024.