Διεθνή

Η ΕΕ παγώνει τους δασμούς κατά των ΗΠΑ για 90 ημέρες

Την απόφαση για πάγωμα των δασμών ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει την εφαρμογή των αντισταθμιστικών δασμών κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς 25% που επέβαλε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ, σύμφωνα με ανάρτηση της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν στο X (twitter).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.

Αναλυτικά, η δήλωση της φον ντερ Λάιεν έχει ως εξής:

«Λάβαμε υπόψην την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Κατά την ολοκλήρωση της υιοθέτησης των αντίμετρων της ΕΕ που έλαβαν ισχυρή υποστήριξη από το Μέλος μας κράτη, θα τα βάλουμε σε αναμονή για 90 ημέρες. Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τα αντίμετρά μας θα ξεκινήσουν. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για περαιτέρω αντίμετρα συνεχίζονται. Όπως έχω ξαναπεί, όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

 

Νωρίτερα σήμερα (10.4.2025), η πρόεδρος της ΕΕ είχε χαιρετήσει την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για παύση των αμοιβαίων δασμών. Συγκεκριμένα, ο η απόφαση Τραμπ αφορούσε το πάγωμα των δασμών στα επίπεδα του 10% προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για 90 ημέρες, πλην της Κίνας όπου τους αύξησε στο 125%, από 104% ήταν πριν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επίσης χθες (9.4.2025) σε ανάρτησή του στα social media ότι αυξάνει τους δασμούς λόγω της «έλλειψης σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές». Ο Τραμπ απέδωσε την απόφασή του να αναστείλει την πλήρη ισχύ των δασμών στο γεγονός ότι «περισσότερες από 75 χώρες» επικοινώνησαν με Αμερικανούς αξιωματούχους «για να διαπραγματευτούν μια λύση» στις εμπορικές ανησυχίες που έθεσε ο ίδιος επιβάλλοντας τους νέους δασμούς.

Σημερινό δημοσίευμα του newsit.gr, εξηγεί αναλυτικά το παρασκήνιο που οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει αυτές τις αποφάσεις.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε σήμερα την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ «win-win», αναφέροντας: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε χθες μία προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών, τους οποίους είχε επιβάλλει σε μία σειρά από χώρες, με την εξαίρεση προφανώς της Κίνας».

Ο κος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Να εκφράσω και πάλι την ελπίδα μου ότι θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία συμφωνία, η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής και γιατί όχι να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τον ενθουσιασμό του έδειξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας win-win με της Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζοντας, στο Breitbart News:

«Ναι, θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με τον καθένα από αυτούς. Συμφωνία θα γίνει με την Κίνα. Συμφωνία θα γίνει με κάθε μια από τις χώρες, και θα είναι δίκαιες συμφωνίες. Θέλω απλώς δίκαιες συμφωνίες. Θα είναι δίκαιες για όλους, αλλά δεν ήταν δίκαιες για τις ΗΠΑ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Αμυντικές δαπάνες: Έρχεται δεκαετής ΝΑΤΟϊκός δημοσιονομικός κορσές – Ορόσημο το 2029, ετήσιες αξιολογήσεις και παράθυρο για επιπλέον «ισπανικές» εξαιρέσεις
«Το 2029 θα κάνουμε απολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κατάστασης ασφαλείας, για παράδειγμα, εάν χρειάζεται να αυξήσουμε το ποσό των δαπανών που πρέπει να κάνουμε ως συλλογική Συμμαχία», δήλωσε ο Ρούτε
Στρατιώτης
Μετά την «εκεχειρία» στη Μέση Ανατολή: Ξεκινά σήμερα το κρίσιμο μπαράζ συνόδων κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ – Στο κέντρο οι αμυντικές δαπάνες
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε κατέστησε σαφές ότι το νέο σχέδιο αμυντικών επενδύσεων θα είναι «αποφασιστικής σημασίας» για τη διασφάλιση αποτελεσματικής αποτροπής
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής μας πολιτικής είναι -εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- αναμφίβολα η απρόβλεπτη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τονίζει επίσης ο Νάγκελ
Ο Ιωακίμ Νάγκελ
Ρούτε: «Άλμα προς τα εμπρός» για το ΝΑΤΟ με δαπάνες 5% του ΑΕΠ των κρατών μελών για την άμυνα
Η υποστήριξη των νατοϊκών συμμάχων προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη και επίμονη, τόνισε ο Ρούτε σημείωσε και ότι οι σύμμαχοι θα παράσχουν πάνω από 35 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία φέτος
Ο Μαρκ Ρούτε