Διεθνή

Η μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο δεν είναι δεδομένη, λέει ο Πάουελ

Το δολάριο σημείωσε άνοδο καθώς ο Πάουελ αποφεύγει να δεσμευτεί για μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

«Η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου πολιτικής κατά τη συνεδρίαση της Fed του Δεκεμβρίου δεν είναι δεδομένη, κάθε άλλο», δήλωσε ο Πάουελ σήμερα (29.10.2025), αφότου οι αξιωματούχοι προχώρησαν στη δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων για να στηρίξουν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν τη μείωση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας την 1η Δεκεμβρίου.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε με 10-2 υπέρ της μείωσης του στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο του ποσοστού, στο 3,75% – 4%.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο μετά τη δήλωση του Πάουελ, ότι δεν είναι βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωσε άνοδο έως και 0,4%, τη μεγαλύτερη από τις 9 Οκτωβρίου, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου ώθησαν τα επιτόκια των ομολόγων προς τα πάνω. Το ελβετικό φράγκο και η βρετανική λίρα ηγήθηκαν των πτώσεων.

«Το δολάριο σημείωσε απότομη άνοδο μετά τη δήλωση του Powell ότι η μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο δεν είναι δεδομένη», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Corp. Alex Cohen. «Αυτό ήταν λίγο περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά και πίεσε τις τιμές του Δεκεμβρίου, οι οποίες είχαν σχεδόν πλήρως τιμολογηθεί».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Νέο «πολεμικό» πλήγμα στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας: Η Γερμανία παγώνει τη μετατροπή στρατοπέδων σε οικιστικά ακίνητα
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, το πάγωμα της μετατροπής επηρεάζει αρχικά 187 πρώην στρατιωτικές ιδιοκτησίες που ανήκουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακινήτων
Ο γερμανικός στρατός Bundeswehr