Διεθνή

Ο κινέζος αντιπρόεδρος παροτρύνει τον Μασκ να συνεισφέρει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ θα παρευρεθεί ο κινέζος αντιπρόεδρος, Χαν Τζενγκ

Με τον Ίλον Μασκ συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Χαν Τζενγγκ, ενώ πρότεινε στις εταιρείες των ΗΠΑ να «αδράξουν την ευκαιρία» και να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις με την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ ως «ειδικός απεσταλμένος» του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο κ. Χαν συναντήθηκε με τον Ίλον Μασκ και άλλους επικεφαλής αμερικανικών εταιρειών χθες (19.1.2025), εξήγησε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Ο Χαν Τζενγκ είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, θύμισε το πρακτορείο.

Ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, που διευθύνει τις εταιρείες Tesla (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και SpaceX (διάστημα), ενώ είναι ο βασικός μέτοχος του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης X, επένδυσε εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Τραμπ.

Ο πολυδισεκατομμυριούχος διαθέτει παρεμπιπτόντως όχι ευκαταφρόνητο δίκτυο υποστηρικτών στην Κίνα, όπου η Tesla έχει εγκαταστήσει ένα από τα «megafactories», τα πελώρια εργοστάσιά της, κι ανταγωνίζεται κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ίλον Μασκ χθες (19.1.2025) ο Χαν Τζενγκ τόνισε πόσο «ευπρόσδεκτες» θεωρεί το Πεκίνο τις αμερικανικές εταιρείες και τις κάλεσε να «αδράξουν την ευκαιρία να μοιραστούν τους καρπούς της ανάπτυξης της Κίνας», κατά το πρακτορείο.

Ο Ίλον Μασκ, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως η Tesla είναι «έτοιμη να βαθύνει τη συνεργασία της με την Κίνα όσον αφορά τις επενδύσεις» και να «διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές των ΗΠΑ και της Κίνας, πάντα κατά το Νέα Κίνα.

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε επανειλημμένα πως θα προχωρήσει σε τεράστιες αυξήσεις των δασμών σε πολλά εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. Ωστόσο ταυτόχρονα, δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος και ο κινέζος πρόεδρος συζήτησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή και διαβεβαίωσαν πως θα επιδιώξουν βελτίωση της σχέσης των δυο αντίπαλων μεγάλων δυνάμεων.

Ο Χαν Τζενγκ συναντήθηκε επίσης χθες (19.1.2025) με τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, σημείωσε το Νέα Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
«Πράσινο φως» για το αναθεωρημένο InvestEU: Η ΕΕ αυξάνει την εγγύηση κατά 2,9 δισ. ευρώ και μειώνει τη γραφειοκρατία
Το αναθεωρημένο πρόγραμμα InvestEU στοχεύει σε περισσότερες επενδύσεις, λιγότερους δείκτες για ΜΜΕ και ετήσιες αντί εξαμηνιαίων εκθέσεων για τους εταίρους υλοποίησης στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
European union flag against parliament in Brussels, Belgium
Η Κομισιόν πιέζει για συμφωνία μέχρι Παρασκευή για τα παγωμένα ρωσικά assets
Το ζήτημα αυτό έχει εξελιχθεί σε σημαντικό σημείο στις προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει δάνειο 90 δισ. ευρώ (105 δισ. δολάρια) για την Ουκρανία χρησιμοποιώντας ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Έκκληση βιομηχάνων ηλεκτρικής ενέργειας: Στα δίκτυα να «πέσει» ο ΝΑΤΟϊκός στόχος για επενδύσεις 1,5% του ΑΕΠ σε υποδομές
Η Eurelectric τονίζει ότι οι επενδύσεις σε τομείς που σχετίζονται με την άμυνα, αλλά και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις πολιτικής, μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ΕΕ, να επιταχύνουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και να προστατεύσουν τους πολίτες από τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές
Electricity pylon (high voltage power line), black contour, against the background of a romantic evening sky