Διεθνή

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία θα επιδιώξει περικοπές στην άμυνα, αν και αυτό εξαρτάται από τον πόλεμο

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη πίεση στον προϋπολογισμό, ακόμη και όταν επέμεινε ότι οι μειώσεις θα εξαρτηθούν από τη νίκη του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δαπανά φέτος το 6,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε αμυντικές δαπάνες και «αυτό είναι πολύ», δήλωσε ο Πούτιν σήμερα (27.06.2025) στους δημοσιογράφους στο Μινσκ της Λευκορωσίας. «Είναι ένα από τα προβλήματα, μεταξύ άλλων για τον προϋπολογισμό, που πρέπει να επιλύσουμε» και η Ρωσία πλήρωσε το τίμημα του πληθωρισμού από τις αυξημένες δαπάνες, είπε.

Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες το 2026 και στο επόμενο τριετές σχέδιο προϋπολογισμού, αν και «δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία» και όλα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση του πολέμου, δήλωσε ο Πούτιν. Δεν έδωσε καμία ένδειξη για το μέγεθος της όποιας μείωσης.

Ο Πούτιν μίλησε αφού τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής τους στη Χάγη αυτή την εβδομάδα να αυξήσουν απότομα τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ και προειδοποίησε για «τη μακροπρόθεσμη απειλή που θέτει η Ρωσία στην ευρωατλαντική ασφάλεια».

Ο Πούτιν αρνήθηκε ότι η Μόσχα είχε οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης σε κράτη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αν και είπε επίσης το ίδιο πριν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Εμείς σχεδιάζουμε να μειώσουμε τις δαπάνες και αυτοί σχεδιάζουν να τις αυξήσουν», είπε. «Ποιος λοιπόν ενεργεί επιθετικά;»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Η Κομισιόν πιέζει για συμφωνία μέχρι Παρασκευή για τα παγωμένα ρωσικά assets
Το ζήτημα αυτό έχει εξελιχθεί σε σημαντικό σημείο στις προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει δάνειο 90 δισ. ευρώ (105 δισ. δολάρια) για την Ουκρανία χρησιμοποιώντας ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας
Ευρωπαϊκή Ένωση
Έκκληση βιομηχάνων ηλεκτρικής ενέργειας: Στα δίκτυα να «πέσει» ο ΝΑΤΟϊκός στόχος για επενδύσεις 1,5% του ΑΕΠ σε υποδομές
Η Eurelectric τονίζει ότι οι επενδύσεις σε τομείς που σχετίζονται με την άμυνα, αλλά και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις πολιτικής, μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ΕΕ, να επιταχύνουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και να προστατεύσουν τους πολίτες από τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές
Electricity pylon (high voltage power line), black contour, against the background of a romantic evening sky
Ουκρανία: Η σφήνα Τραμπ στο δάνειο με ρωσικά assets, η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και το «σενάριο Καμπούλ»
Ευρωπαϊκοί διπλωματικοί παράγοντες φοβούνται πως ενδεχόμενη απομάκρυνση του Ζελένσκι θα έφερνε πλήρη αποσταθεροποίηση στην οικονομία της Ουκρανίας κατά το πρότυπο του Αφγανιστάν το 2021
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Σε πιο «επιθετικά» εμπορικά μέτρα ωθεί η Κίνα την ΕΕ λέει το το ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήριο
Kατά τους πρώτους 11 μήνες της χρονιάς οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις εισαγωγές της κατά περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια ένα ποσό πρωτοφανές, που αναδεικνύει το μέγεθος του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας
iStock