Διεθνή

Shutdown: Δικαστικό μπλόκο στο επίδομα σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα

Το Ανώτατο Δικαστήριο αφήνει σε αβεβαιότητα εκατομμύρια Αμερικανούς για την καταβολή των επιδομάτων SNAP

Αποφάνθηκε χθες Παρασκευή (8.11.25) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν υποχρεούται να καταβάλει άμεσα τα επιδόματα του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, το οποίο είχε ανασταλεί λόγω δημοσιονομικής παράλυσης, αφήνοντας με την προσωρινή αυτή απόφαση εκατομμύρια Αμερικανούς σε αβεβαιότητα.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αποφανθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει πλήρως το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας SNAP για τον Νοέμβριο έως την Παρασκευή το βράδυ. Είχε δώσει εντολή στην κυβέρνηση Τραμπ να αντλήσει από τα αποθεματικά ώστε να διατεθούν δισ. δολάρια στις πολιτείες, προκειμένου αυτές να χορηγήσουν επιδόματα σίτισης σε περίπου 42 εκατ. Αμερικανούς – ανάμεσά τους εκατομμύρια παιδιά που εξαρτώνται από το πρόγραμμα για την αγορά βασικών τροφίμων.

Ωστόσο η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον εξέδωσε διοικητική απόφαση με την οποία αναστέλλεται η διαδικασία και χορηγείται επιπλέον χρόνος για να εξεταστεί το αίτημα της κυβέρνησης.

Οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν σταματήσει να λειτουργούν στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σε διάρκεια «shutdown» που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ, μετά την αποτυχία των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να συμφωνήσουν σε έναν νέο προϋπολογισμό μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, πράγμα που έχει επιπτώσεις στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικοί, εκδόθηκε παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να καταβάλει τις απαραίτητες πληρωμές στις πολιτείες.

Αξιωματούχοι των Δημοκρατικών εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και για την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του προγράμματος SNAP.

«Είναι ντροπή που η κυβέρνηση επέλεξε να προσφύγει στη δικαιοσύνη αντί να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον αμερικανικό λαό», σημείωσε σε ανάρτησή της στο X η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, η οποία έχει αντιταχθεί επανειλημμένως στον Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ – Ινδονησία: Κλείδωσε η συμφωνία για τους τελωνειακούς δασμούς
Ο ΥΠΟΙΚ της Ινδονησίας ανακοίνωσε πως οι δυο κυβερνήσεις κατέληξαν στις λεπτομέρειες διμερούς συμφωνίας έπειτα από συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ
iStock
Γαλλία: Αμφιβολίες για το έλλειμμα καθώς καθυστερεί ο προϋπολογισμός του 2026
Ο Λεκορνί δήλωσε ότι λυπάται που ορισμένοι βουλευτές δεν είχαν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία και ανέφερε ότι «Το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει προϋπολογισμό για τη Γαλλία πριν από το τέλος του έτους»
Euro banknotes and coins in front of the national flag of France