Διεθνή

Στο ρελαντί η αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

Με βραδύτερο ρυθμό από το 2015 αυξάνονται οι παγκόσμιες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), απειλώντας να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα έως ότου τεθεί σε λειτουργία νέα προσφορά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ετήσιες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά 0,4%, δηλαδή σε περίπου 414 εκατομμύρια τόνους φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Kpler. Οι καθυστερήσεις στα έργα των ΗΠΑ και οι κυρώσεις κατά της νεότερης εγκατάστασης της Ρωσίας περιόρισαν τη νέα προσφορά στην αγορά.

Η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι σε λεπτή ισορροπία από τότε που η εισβολή στην Ουκρανία το 2022 έκοψε το ρωσικό αέριο από αγωγούς προς την Ευρώπη, αναγκάζοντας την ήπειρο να εξαρτάται περισσότερο από το υπερψυγμένο καύσιμο. Η έλλειψη νέων εξαγωγών έχει καταστήσει την αγορά ευάλωτη σε αιχμές τιμών για τους αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία.

Η αγορά θα μπορούσε να ανακουφιστεί το 2025, καθώς νέα έργα στις ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή και θα ξεκινήσει μια ακόμη εγκατάσταση στον Καναδά. Η μονάδα Plaquemines της Venture Global LNG εξήγαγε το πρώτο της φορτίο την περασμένη εβδομάδα και η μονάδα Corpus Christi της Cheniere Energy ξεκίνησε την παραγωγή από την πρώτη φάση της επέκτασής της τη Δευτέρα (30.12.2024).

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, αποστέλλοντας το 2024 το ρεκόρ των 87 εκατομμυρίων τόνων, περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η χώρα παρέλαβε πάνω από 78 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 8,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτό εξακολουθεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 2021, όταν η Κίνα εισήγαγε περίπου 80 εκατομμύρια τόνους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Τι θα ακολουθήσει για τις ΗΠΑ και την Κίνα στο τέλος των διαπραγματεύσεων χωρίς εμπορική συμφωνία
Κίνα - ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές στην παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας της 12ης Αυγούστου και στην αποφυγή της αύξησης των δασμών στα προ της Γενεύης επίπεδα
Σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ
Ο Τραμπ επιβάλλει σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς με ελάχιστο συντελεστή 10%, σε ισχύ από την 7η Αυγούστου 2025 – Αναλυτικά οι συντελεστές ανά χώρα
Στο 15,2% ο μέσος συντελεστής από 7ης Αυγούστου 2025 έναντι 13,3% που ήταν την 2α Απριλίου και 2,3% το 2024 - Επταπλάσιοι οι αμερικανικοί δασμοί κατά μέσο όρο
Ο Ντόναλντ Τραμπ 14